Ga naar inhoud
Favorieten 0

Min-expositie Getijdenboekjes

Leeuwarden

Mini-expositie Getijdenboekjes over een nieuwe aanwinst van Tresoar.

De absolute 𝘣𝘦𝘴𝘵𝘴𝘦𝘭𝘭𝘦𝘳𝘴 van de Late Middeleeuwen waren getijdenboeken. Een getijdenboek hielp ‘gewone’ mannen en vrouwen bij het beoefenen van hun geloof. Maar heel gewoon waren deze boekjes niet: sommige exemplaren werden prachtig versierd! Tot ver in de zestiende eeuw was het een ontzettend populair genre.

Onlangs ontving Tresoar zo’n getijdenboekje. Het is een 𝘤𝘶𝘴𝘵𝘰𝘮 𝘮𝘢𝘥𝘦 handschrift voor vier Friese dames van stand die in de zestiende eeuw toetraden tot het klooster Bethlehem bij Bartlehiem Bijzonder aan het boekje is dat het schrift wel erg lijkt op dat van een handschrift dat Tresoar sinds de negentiende eeuw bewaart. Van dat handschrift weten we zelfs de persoon die het geschreven heeft: Augustinius Hendrickszoen van Leuwerden, uit Wânswert. Van deze Augustinius is nog een handschrift bekend, dat bewaard wordt door de KB nationale bibliotheek.

Een vergelijking van het pas verworven handschrift met de twee andere maakt duidelijk dat het handschrift van dezelfde persoon moet zijn: Augustinius van Leuwerden. Zo’n toeschrijving van een zestiende-eeuws handschrift is vrij zeldzaam!

Wil je de getijdenboekjes met eigen ogen vergelijken? Bekijk dan onze nieuwe expositie met getijdenboekjes, waaronder het pas verworven handschrift. Nu tijdens openingstijden te zien op onze studiezaal!

Wanneer:
t/m 16 juni
Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Min-expositie Getijdenboekjes

Boterhoek 1
8911 DH Leeuwarden
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten