Ga naar inhoud
Favorieten 0

Tsjerkepaad 2024 Koarnjum

Nicolaaskerk Koarnjum, Koarnjum

Tijdstip13.30 - 17.00 uur Entreegratis Informatie of reservering Gedurende de Tsjerkepaad-periode van 6 juli t/m 14 september is de Nicolaaskerk van Koarnjum iedere...

Tijdstip
13.30 - 17.00 uur

Entree
gratis

Informatie of reservering

Gedurende de Tsjerkepaad-periode van 6 juli t/m 14 september is de Nicolaaskerk van Koarnjum iedere zaterdag geopend van 13.30 - 17.00 uur. Hij

De Nicolaaskerk is van 1873, gebouwd op de plek van een bouwvallig geworden vroeg-middeleeuwse kerk. Het interieur is levendig. De kunsthistoricus Peter Karstkarel spreekt van een 'buitengewoon decoratieve mengstijl met vooral neogotische en neorenaissance vormen'. Het uit 1882 daterende orgel is van de orgelbouwers Van Dam. Het op de barok geïnspireerde snijwerk op het front is een Friese specialiteit.

In de Nicolaaskerk is het graf van David van Goirle te bewonderen. David Gorlaeus (ook: Van Goorle/Van Goirle) was één van de allereerste vroegmoderne neo-atomisten. Hij werd geboren in Utrecht, groeide op in het Friese Cornjum (tegenwoordig Koarnjum) en studeerde in Franeker en Leiden. Gorlaeus schreef twee werken waarin hij verregaande ideeën over de filosofie ontwikkelde, zijn werk werd onder andere gebruikt door René Descartes.

Het thema van Tsjerkepaad is dit jaar 'Een rondje om de kerk'.

Een rondje van ca. 7 km is de beleefwandeling van 'State tot Stek', verkrijgbaar bij Dekema State in Jelsum, waarin de kerken van Koarnjum en Jelsum zijn opgenomen.

Wanneer:
6 juli
Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Tsjerkepaad 2024 Koarnjum
Nicolaaskerk Koarnjum

De Wier 7
9056 PM Koarnjum
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten