Ga naar inhoud
Favorieten 0

Kerken en overige monumenten | Kunst in de publieke ruimte

Cultuursnuiven in de openlucht! Soms wil je gewoon langs alle kerken in Friesland, dan ben je wel even bezig want daar hebben we de meeste van in heel Nederland. Gemeten per inwoner, dat wel. Ze staan dan ook te pronken op een terp zodat ze hun voeten droog houden. Waar de één op de hoogste terp staat, heeft de ander mummies in de kelder of er liggen voorouders van de koninklijke familie begraven.

En zo zijn er nog veel meer monumenten om te ontdekken, een molen, een state of stinze, een landgoed of een fontein. Ja, een fontein, daar zijn er in elk geval 11 van. Ontworpen door internationale kunstenaars, zijn ze de ultieme selfiespot of openlucht kunst die je gezien moet hebben. Kan je ook meteen zeggen dat je de elfstedentocht gedaan hebt.

Wat zoek je

Vind jouw bestemming

1 t/m 24 van 32 resultaten

 • Klokkenstoel Snikzwaag

  Klokkenstoel Snikzwaag

  Op de begraafplaats van Snikzwaag staat een houten klokkenstoel met helmdak en een klok van L. Haverkamp uit 1787. De kerk van het dorp werd in de 19e eeuw afgebroken. De eerste vermelding van de klokkenstoel is van 1896. 

  Snikzwaag
 • Klokkenstoel Ruigahuizen

  Klokkenstoel Ruigahuizen

  Vroeger stond bij de klokkenstoel in Ruigahuizen ook een kerk. De oude klokkenstoel werd in 1920 afgebroken en in 1956 vervangen door een nieuw exemplaar. In de nieuw gebouwde klokkenstoel met helmdak werd de oude klok gehangen.

  Ruigahuizen
 • Klokkenstoel Langedijke

  Klokkenstoel Langedijke Langedijke Klokkenstoel

  Op de plek waar tweehonderd jaar geleden een kerk stond, staat nu alleen nog een klokkenstoel. Een houten geraamte met daarin een stokoude klok. Het betreft zelfs één van de oudste klokken van Noord Europa.

  Langedijke
 • Kerk en Klokkenstoel Goïngarijp

  Kerk en Klokkenstoel Goïngarijp kerk in Goïngarijp

  De kerk met losstaande klokkenstoel van Goïngarijp is ook weer een pareltje in het Friese landschap. De gebrandschilderde ramen uit 1770 zijn een mooie bezienswaardigheid voor toeristen.

  Goingaryp
 • Klokkenstoel Skarl

  Klokkenstoel Skarl

  Op een verhoogd rond kerkhof (natuurlijke terp) staat een houten klokkenstoel uit 1898 met metalen helmdak en één klok. Een eerdere versie van deze klokkenstoel was mogelijk uitgevoerd met een zadeldak.

  Hemelum
 • Klokkenstoel Dijken

  Klokkenstoel Dijken

  Op een door een gracht omringd kerkhof staat de klokkenstoel van Dijken. Via een dam met een houten hek met klauwstukken bereik je de houten klokkenstoel met helmdak.

  Dijken
 • Klokkenstoel Doniaga

  Klokkenstoel Doniaga

  Op het verhoogde kerkhof, omzoomd met een bomen, staat de klokkenstoel van Doniaga. In de klokkenstoel hangt een door Aernt Butendiic gegoten luidklok uit 1460.  

  Doniaga
 • Klokkenstoel Donkerbroek

  Klokkenstoel Donkerbroek

  De huidige klokkenstoel op de begraafplaats van de Nederlands Hervormde Kerk in Donkerbroek stamt uit 1974.

  Donkerbroek
 • Sint Thomaskerk en klokkenstoel Katlijk

  Sint Thomaskerk en klokkenstoel Katlijk Thomaskerk Katlijk

  De Thomaskerk van Katlijk dateert uit 1525, het is een opvallend kerkje omdat de toren ontbreekt. In plaats daarvan staat er een losstaande dubbele klokkenstoel. Het Sint-Thomasluiden vindt ieder jaar rond oud en nieuw plaats om boze geesten te verjagen.

  Katlijk
 • Klokkenstoel Indijk

  Klokkenstoel Indijk

  Indijk is een buurtschap bij Woudsend. Indijk kende een aan Sint Nicolaas gewijde kerk. Omstreeks 1720 was daarvan nog slechts de ruïne met klokkenstoel over.

  Indijk
 • Klokkenstoel Ypecolsga

  Klokkenstoel Ypecolsga

  Ypecolsga is een buurtschap bij Woudsend. De dubbele klokkenstoel in Ypecolsga werd in 1956 geheel vervangen. Onder het merkwaardige helmdak hangen 2 klokken uit 1664.

  Ypecolsga
 • Klokkenstoel Akmarijp

  Klokkenstoel Akmarijp

  De houten klokkenstoel in Akmarijp staat op een door bomen omringd kerkhof. In Akmarijp is de kerk in 1722 gesloopt. In 1844 is de resterende toren gesloopt en vervangen door een klokkenstoel. 

  Akmarijp
 • Klokkenstoel Rotstergaast

  Klokkenstoel Rotstergaast

  Houten klokkenstoel met helmdak in Rotstergaast uit 1722.

  Rotstergaast
 • Klokkenstoel Smallebrugge

  Klokkenstoel Smallebrugge

  Klokkenstoel van Smallebrugge is in 1963 voor het grootste deel vernieuwd. In 2005 kregen kerkhof, klokkenstoel en klok én het familiegraf Buma een flinke opknapbeurt.

  Smallebrugge
 • Klokkenstoel Mirns

  Klokkenstoel Mirns

  Op de begraafplaats in Mirns staat een klokkenstoel met schilddak. In 1943 ging de oude klokkenstoel verloren door een neerstortende Amerikaanse bommenwerper. De vliegtuigbemanning kwam hierbij om het leven. In 1953 werd een nieuwe klokkenstoel gebouwd.

  Mirns
 • Klokkenstoel Broek

  Klokkenstoel Broek

  Op een enigzins verhoogd kerkhof aan de vaart in Broek staat een witgeschilderde klokkenstoel met een helmdak. De luidklok is in 1600 door Hendrik Wegewaert gegoten.

  Broek
 • Klokkenstoel Nijeholtwolde

  Klokkenstoel Nijeholtwolde Klokkenstoel Nijeholtwolde

  De klokkenstoel staat bij het kleine kerkhof van het buurtschap Nijeholtwolde. In 1698 werd de oude kerk van Nijholtwolde afgebroken, maar er was geen geld voor nieuwbouw dus werd er een klokkenstoel gebouwd.

  Nijeholtwolde
 • Klokkenstoel Eesterga en kerkhof met praalgraf

  Klokkenstoel Eesterga en kerkhof met praalgraf

  Je fietst er zomaar aan voorbij, vooral door de hoge bomen er omheen. Maar afstappen is de moeite waard, dit rijksmonument bestaande uit klokkenstoel, begraafplaats met praalgraf.

  Eesterga
 • Kloosterkerk en Klokkenstoel Kortehemmen

  Kloosterkerk en Klokkenstoel Kortehemmen Kloosterkerk Kortehemmen

  Sober 13e eeuws kerkje dat zowat nog in de oorspronkelijke staat bewaard is gebleven. De Kleastertsjerke is prachtig gelegen in een bosrijke omgeving.

  Kortehemmen
 • Klokkenstoel Legemeer

  Klokkenstoel Legemeer

  De klokkenstoel van Legemeer staat op een door een gracht omringd kerkhof. De klokkenstoel uit 1720 is door een herfststorm in 1972 verwoest, en daarna in dezelfde stijl herbouwd.

  Legemeer
 • Kerkhof Fochteloo met klokkenstoel

  Kerkhof Fochteloo met klokkenstoel

  Vroeger stond op het hoogste gedeelte van dit kerkhof een kerkje waarvan de contouren zijn gemarkeerd. Nu rest er alleen een kerkhof met een klokkenstoel. 

  Fochteloo
 • Klokkenstoel Bantega

  Klokkenstoel Bantega

  Klokkenstoel dateert van 1923 en werd in 1973 gerestaureerd. De huidige luidklok vervangt de in 1943 door de Duitsers gevorderde klok die uit 1933 dateerde en door Petit en Fritsen werd gegoten.

  Bantega
 • Klokkenstoel Goïngarijp

  Klokkenstoel Goïngarijp

  Bij de kerk van Goïngarijp uit 1770 staat ook een klokkenstoel in diezelfde tijd gebouwd of vernieuwd met een klok van G. van Wou uit 1527 met een diameter van 126 cm. De kerk heeft onder andere zes gebrandschilderde glazen door Ype Staak. 

  Goïngarijp
 • Stichting Nobilis, centrum voor prentkunst

  Stichting Nobilis, centrum voor prentkunst Pand Nobilis, centrum voor prentkunst. Zuideinde 26b, Fochteloo

  Het centrum richt zich op prentkunst uit de 20ste eeuw tot vandaag. Jaarlijks meerdere tentoonstellingen. Uniek voor Nederland is de collectie chalcografie: de blokken en platen waarin de prenten zijn gegraveerd, gegutst of gesneden.

  Fochteloo