Ga naar inhoud
MAP

Naar de polder

2 uur 49 minuten (50,0 km)

 • Download GPX
  Download hier een .gpx bestand van de route, dit kun je inladen op je GPS apparaat, navigatiesysteem of app.

Een afwisselende fietsroute over o.a. de bodem van de voormalige Zuiderzee. Ervaar de hoogteverschillen in het afwisselend landschap, van de IJsselmeerkust, langs akkers, weides en boomgaarden, door bos naar het voormalige Zuiderzeestadje Kuinre. Start de leuke fietsroute vanuit de gezellige 'Vlecke' Lemmer naar de polder met een bezoek aan het UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal. Het vaarwater door Lemmer is een drukke verbinding tussen de Friese meren en het IJsselmeer. 

Kijk voor alle leuke tussenstops onderweg op de kaart

Dit ga je zien

Startpunt: Parkeerterrein Gemaalweg
Gemaalweg
8531 PS Lemmer

Het Woudagemaal

Gemaalweg 1
8531 PS Lemmer
Het Woudagemaal

Beachclub Lemmer

Industrieweg 2
8531PA Lemmer
Beachclub Lemmer
51 50

VVV Lemmer

VVV Lemmer, bij Museum Lemmer
Nieuwburen 1
8531 EE Lemmer
VVV Lemmer

Ecologisch Kringloopcentrum De KuubsKist

Lemsterpad 22
8531 AA Lemmer
Ecologisch Kringloopcentrum De KuubsKist

Tuincentrum Gernell

Gemaalweg 21
8313PR Rutten
Tuincentrum Gernell
09 42 08 28 97 46 40 24

Orchideeën Hoeve

Orchideeën Hoeve
Oosterringweg 34
8315 PV Luttelgeest
Orchideeën Hoeve
01 27 26 26 71 67 37 17 50 51
Eindpunt: Parkeerterrein Gemaalweg
Gemaalweg
8531 PS Lemmer

Beschrijving

Startpunt: Parkeerterrein Gemaalweg
Gemaalweg
8531 PS Lemmer

Informatie voor onderweg

Het UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Een magistrale beleving van stoom, architectuur en water. Het staat sinds 1998 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed.

Bezoekt deze prachtige Kathedraal van Stoom 6 dagen per week (in de maanden juli en augustus zelf 7 dagen per week). Meer informatie en de exacte openingstijden vind je op www.woudagemaal.nl.

Lemmer is geliefd watersportdorp. Het vaarwater door Lemmer is een drukke verbinding tussen de Friese meren en het IJsselmeer. Je hebt er gezellige terrassen, horecagelegenheden en winkels.

Buma gemaal: dit gemaalcomplex is van 1939 tot 1941 gebouwd en bevat 3 pompen die samen 1.800 kuub water kunnen wegpompen. Het waterpeil verschilt bijna 6 meter. Naast het gemaal ligt een sluis.

De Noordoost polder is in de jaren ’40 aangelegd vanwege de groeiende behoefte aan landbouwgrond. De polder viel officieel droog op 9 september 1942 en was daarmee de eerste polder op de voormalige Zuiderzeebodem. Daarna is de polder in een razendsnel tempo ingericht en ontwikkeld tot een uniek landbouwgebied. De polder ligt onder N.A.P., het laagste punt ligt vier meter onder de zeespiegel.

Het grootste aaneengesloten bos van de Noordoostpolder is het Kuinder bos. Deze boswachterij van Staatsbosbeheer is genoemd naar het voormalige Zuiderzeestadje Kuinre.

Kuinre is een prachtig oud Zuiderzeestadje in de kop van Overijssel en lag vroeger aan de rivieren de Linde en de Tjonger. De monding van beide rivieren was één van de beste natuurlijke havens van de Zuiderzee. Kuinre groeide uit tot een bescheiden vissers- en havenplaatsje. De oude haven is nog te bezichtigen in het Kuinderbos.

De sluis Schoterzijl werd in 1704 gebouwd, in 1844 vernieuwd en in 1901 grondig gerenoveerd. Vóór de aanleg van de Afsluitdijk en het ontstaan van de Noordoostpolder werd een groot gedeelte van Friesland via deze sluis van water ontlast. Dit stroomde dan via de Tjonger bij Kuinre in zee.

Al jaren helpen werkgestraften van Reclassering Nederland Staatsbosbeheer bij het onderhoud van het Kuinderbos. Als blijk van waardering voor de goede samenwerking is besloten om één van de paden die door werkgestraften wordt onderhouden om te dopen tot ‘Het Rechte Pad’. Wie dus het rechte pad wil bewandelen, kan terecht in het Kuinderbos.

Eindpunt: Parkeerterrein Gemaalweg
Gemaalweg
8531 PS Lemmer
51
50
09
42
08
28
97
46
40
24
01
27
26
26
71
67
37
17
50
51

Kenmerken

 • Gemarkeerd: Ja
 • Route typering: Recreatief
 • Route obstakels: Vlak, Met water
 • Route kenmerken: Themaroute, Fietsknooppuntenroute
 • Toelichting markering: Deze route wordt je aangeboden door het UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal. Het fietsen van deze route geschiedt op eigen risico.
  Ondanks dat de route met uiterste zorgvuldigheid is samengesteld, is het mogelijk dat zich incidenteel onvolkomenheden voordoen. Route en informatie zijn aan wijzigingen onderhevig. De aanbieder van deze route is hiervoor niet aansprakelijk.
 • Toelichting seizoen: In de winter kunnen afwijkende openingstijden gelden voor restaurants, musea en overige bedrijven. Check voor vertrek de route of neem contact op met de VVV voor advies.
 • E-bikeJa
 • RacefietsJa
 • ToerfietsJa

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens