Ga naar inhoud
Favorieten 0

Museum fietsroute Lemmer-Sloten-Oudemirdum

(34.5 km)

Met hulp van deze fietsroute, ga je 3 musea in Zuidwest Friesland ontdekken, en onderweg kom je nog meer kunst en cultuur tegen! 

In Lemmer start je met een bezichtiging van het imposante UNESCO Werelderfgoed het Woudagemaal dat al meer dan 100 jaar dienstdoet bij hoge waterstanden in de Friese boezem. Dan fiets je door naar het historische centrum van het Elfstedenstadje Sloten waar het vernieuwde Museum Sloten op je wacht. 

Vervolgens maak je een prachtige fietstocht door de Gaasterlandse bossen naar het sfeervolle brinkdorp Oudemirdum. Hier kom je bij Bezoekerscentrum Mar en Klif alles te weten over de ontstaansgeschiedenis van deze mooie streek, wat onderdeel is van Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân.  

Ben je daar eindelijk uitgekeken? Fiets dan parallel aan de IJsselmeerkust terug naar de gezellige watersportplaats Lemmer.      

Dit ga je zien

Startpunt: Gemaalweg 1
8531 PS Lemmer
1

Ir. D.F. Woudagemaal

UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal, Magistrale beleving van stoom, architectuur en water. Het Woudagemaal in Lemmer is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld.

Lees meer

Ir. D.F. Woudagemaal
46
2

Joadetsjerkhôf Teakesyl

Op verzoek van de vroegere Joodse gemeenschap van Lemmer beheren wij deze bijzondere plek. Het reguliere onderhoud gebeurt door de stichting joodse begraafplaats ‘Tacozijl’ in Lemmer. Een gedenkplaat...

Joadetsjerkhôf Teakesyl
45
44
3

Museum Sloten

Midden in Sloten - echt een betoverend museum: ervaar de rijke geschiedenis van de stad en beleef de magische wereld van de toverlantaarns.

Boek hier je tickets

Museum Sloten
4

11fountains Sloten

Kievit’ toont een meisje dat op de schouders van een man staat. Ze houdt een vogel in haar hand. Onder de voeten van de man vormt een slordige stapel emmers, jerrycans en teilen de basis van de fontein.

11fountains Sloten
32
5

Herdenkingstoorts Jeen Hornstra

Door twee ondergedoken Nederlandse officieren werd een deel van de gedropte wapens voor het verzet met een met stro afgedekte wagen naar de marechausseekazerne in Sloten gebracht. Onderweg liep de KP (Knokploeg) al snel tegen problemen aan…

Herdenkingstoorts Jeen Hornstra
30
6

Gaasterlands Streekmuseum

Museum met oud 'boeren ark' in mooie boerderij.

Gaasterlands Streekmuseum
26
7

Radarstation Sondel

De Duitse luchtverdediging bestond in het begin van 1940 uit een gordel van schijnwerperopstellingen en afweergeschut. Om de geallieerde bommenwerpers te onderscheppen werd onder andere een radarstation in Sondel gebouwd.

Radarstation Sondel
27
21
20
8

Bos Elfbergen - Oudemirdum

Bos Elfbergen is het grootste bos in Gaasterland en is één van de bossen die in de 19e eeuw door jhr. Van Swinderen is aangelegd. Het bos heeft naald- en loofhoutsoorten in allerlei leeftijden.

Bos Elfbergen - Oudemirdum
9

Executiemonument in het bos Elfbergen

Op vrijdag 23 februari 1945 werd Jacob Wilbers bij een razzia in Woudsend gearresteerd, een dag later Johannes Wissink in Gaastmeer. Beiden waren door de Duitsers opgepakt als Nederlandse verzetsstrijders. Een aantal dagen later zijn ze gefusilleerd.

Executiemonument in het bos Elfbergen
10

Fonteinkerk Oudemirdum

In het gezellige brinkdorpje Oudemirdum staat de hervormde kerk 'De Fontein'. De kerk van 1790 is gebouwd op de fundamenten van een tufstenen kerk uit de 13e eeuw. In 1926 werd aan de noordzijde een tweede beuk aangebouwd.

Fonteinkerk Oudemirdum
i
22
11

Bezoekerscentrum Mar en Klif

Ontdek Nationaal landschap Zuidwest-Fryslân, start bij bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum.

Boek hier je tickets

Bezoekerscentrum Mar en Klif
24
25
12

Sondeler Leien

Natuurgebied de Sondeler Leien ligt Gaasterland. Het binnenmeertje is waarschijnlijk ooit ontstaan door een dijkdoorbraak van de vroegere Zuiderzee.

Sondeler Leien
45
46
Eindpunt: Gemaalweg 1
8531 PS Lemmer
 • 46
 • 45
 • 44
 • 32
 • 30
 • 26
 • 27
 • 21
 • 20
 • i
 • 22
 • 24
 • 25
 • 45
 • 46