Ga naar inhoud
Favorieten 0

douchelief

Overal waar je kijkt in Friesland is water. En toch lijkt het waterprobleem steeds groter te worden. Te nat, te droog, soms verzilt of vervuild. Kortom, het is tijd voor liefde voor water: #Douchelief!

Douche minder en korter

Gebruik een washand of douche maximaal 5 minuten

Ode aan de Washand

Douchen is natuurlijk heerlijk. Maar besef wel: met elke douchebeurt douche je met zuiver drinkwater! Door wat vaker je te wassen met een washandje bij de wasbak en door korter te douchen bespaar je liters water. Want wist je dat een gemiddelde douchebeurt van 7,5 minuut zo’n 65 liter water kost?

 

Sla eens een douchebeurt over

We dagen jou daarom uit om minder vaak en minder lang te douchen. En hierbij geven we graag samen met jou een 'Ode aan de Washand'. Omdat we wat betreft waterbesparing kunnen leren van onze ‘pakes en beppes’ (opa's en oma's) die niet elke dag douchten en zich schoonhielden met een washandje en 1 dag in de week met de teil. Geef ook een Ode aan de Washand en sla eens vaker een douchebeurt over te slaan. En wees #douchelief door korter te douchen.

 

150 olympische zwembaden besparen?

Wanneer jij en alle toeristen in Friesland in juni, juli en augustus 2x per week niet zouden douchen én de andere dagen niet langer dan 5 minuten, dan besparen we samen 378 miljoen liter water! Dat zijn meer dan 150 Olympische zwembaden vol!

 

 

Wat weet jij van water?

Laat via deze enquête weten of je meedoet en ook #douchelief bent! En test je kennis over water. Want weet jij hoeveel liter water er in een gemiddeld tuinzwembad gaat? Of hoeveel liter water de gemiddelde Nederlander gebruikt?

Ga naar de enquête

Deze actie is een vervolg op de door Vonkentonactiegroep #Douchelief bedachte actie in 2020. Ode aan de Washand en #douchelief is ontwikkeld naar het idee van kunstenares Marjan Beuker, Wetterskip Fryslân, Greta Oost, Circulair Friesland, Ons Water en de Water Alliance.