Jacobikerk
Wommels
Op de terp van Wommels staat de Jacobikerk. De eenbeukige kerk uit de 13e eeuw werd rond 1508 hersteld na een brand. In de toren van drie geledingen uit 1862 hangt een klok (1494) van Geert van Wou en een klok uit 1611.
Op de terp van Wommels staat de Jacobikerk. De eenbeukige kerk uit de 13e eeuw werd rond 1508 hersteld na een brand. In de toren van drie geledingen uit 1862 hangt een klok van Geert van Wou uit 1494 en een klok uit 1611.
Uit de 17e eeuw dateren de preekstoel, drie rouwborden (Duco van Jongema, Franciscus van Jongema, Syts van Camminga) aan de noordwand en drie overhuifde herenbanken, waaronder één (1677) voor de familie Van Grovestins. De vijf rouwborden uit de 18e eeuw in het koor zijn van de familie Van Sminia. Het orgel uit 1847 is gebouwd door Pieter Jans Radersma (1803-1851), die daarbij 17e-eeuwse pijpen van een ouder orgel gebruikte. Op nieuwjaarsdag 1868 brak er brand uit. Het orgel werd hersteld door Willem Hardorff.
Boven de zij ingang bij het kerkhof staat op een ingemetselde steen:
Hier is geschiet een rechtveerdich recht, die heer lecht hier al bij den knecht.
Hier lecht den armen al bij de ricke, de leeleke al bij de suiuerlicke.
Hier legt de buer al bij de edelman, de geleerde al bij die nieten kan.
Hier legt de sot al bij de wijze,
de jonge al de olde grijze.
Komt hier wat nader bij en seget mij, wije rick arm schoen of edel sij.
Hier leggen sij al bij elkander, de ene is niet meer geacht als den ander. Anno 1591.
- Afstand tot jouw locatie:
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Fietsroute langs trekvaarten in Friesland
Fietsroute langs trekvaarten in Friesland(48.0 km)Tjerkwerd
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Sint Gertrudiskerk Baard
Sint Gertrudiskerk BaardHet kerkgebouw is in de loop der eeuwen enkele malen op dezelfde plaats herbouwd. Er is ook ruimte voor liturgische activiteiten. Daarnaast is ze in gebruik voor muzieklessen, koorrepetities, concerten en als expositieruimte.
baard -
Lytsewierrum (Lutkewierum)
Lytsewierrum (Lutkewierum)Bezoek het terpdorpje Lytsewierrum. Gelegen aan het eind van een doodlopende weg. Het dorp heeft een beschermd dorpsgezicht.
Lytsewierrum -
Kunstwerk Súdwester
Kunstwerk SúdwesterSculptuur van staal en hout, waarin mensen ook kunnen rusten of schuilen voor het weer.
Westhoek -
Kweldercentrum Noarderleech
Kweldercentrum NoarderleechGa je op pad in Noard-Fryslân Bûtendyks? Start dan je bezoek bij Kweldercentrum Noarderleech. Daar kun je op een leuke manier kennismaken met het natuurgebied. Het centrum informeert bezoekers over de natuur en historie van het Noord-Friese kustgebied.
Hallum -
Martinuskerk
MartinuskerkAan de negentiende-eeuwse voorzijde met geveltoren lijkt deze kerk niet zo oud. Maar het gebouw dateert al uit de twaalfde eeuw. Wel is het vaak veran...
Gytsjerk -
Buitenexpositie Stads- en Schepenfries
Buitenexpositie Stads- en SchepenfriesWat zeker niet aan een wandelroute door IJlst mag ontbreken, is de permanente buitenexpositie Schepenfries. De artistieke kroon op de viering van 750 jaar stadsrechten voor IJlst en een project dat maar liefst drie jaar onderzoek en realisatie kostte.
IJlst -
Schavernek
SchavernekHet Schavernek was in de vroegmoderne tijd een beetje het ‘centraal station’ van Leeuwarden. Klein verschil: je pakte er de trekschuit, in plaats van...
Leeuwarden -
Klokkenstoel Idzega
Klokkenstoel IdzegaHet dorp Idzega heeft een eigen klokkenstoel van azobéhout met een zadeldak. Het is gebouwd ter vervanging van de afgebroken kerk.
Idzega -
Hunsingosluis
HunsingosluisTot 1969 was hier op de dijk bij de Hunsingosluis de Lauwerszee te zien. Op 23 mei 1969 werd de Lauwerszee afgesloten en vanaf dat moment heette de zee het Lauwersmeer.
Zoutkamp -
Hubertuskerk
HubertuskerkDeze kerk staat op een vrij krap en hoog kerkhof, een restant van een afgegraven terp. De kerk is zeker middeleeuws, maar heeft een vrij recent uiterl...
Lollum