Ga naar inhoud
MAP

Ode aan het Friese landschap

Duinen en dijken, bossen en stranden, meren en moerassen. Nergens anders vind je zoveel verschillende landschappen per vierkante kilometer als in Friesland. Het eigenzinnige karakter van de Friezen is zichtbaar in deze landschappen. In de terpen, weilanden, koninklijke tuinen, natuurlijke bossen en Nationaal Parken. Soms zetten ze het landschap naar hun hand, soms laten ze haar op haar beloop. Het Friese landschap is er één waarin je volledig kunt opgaan, waar je tot bezinning komt en dat je herboren achterlaat. In 2021 brengt Friesland een Ode aan haar Landschap

Vanwege de corona maatregelen zijn evenementen door de rijksoverheid verboden. Ook musea, theaters, bioscopen en niet-essentiele winkels zijn gesloten. Dit duurt tot ten minste 28 april 2021. De informatie op friesland.nl kan onjuist zijn. Check altijd de website van de locatie of het evenement voorafgaand aan je bezoek of rivm.nl.​

Beleef de verschillende landschappen in Friesland

Stap in het landschap, laat je omarmen en beleef het met al je zintuigen

11Fountains

11Fountains De Walvisfontein spuwt water in de haven van Harlingen

Zoals vroeger de oude lindeboom in het dorp, zo vormen de 11 fonteinen ieder in ‘hun’ stad een centrale plek van samenkomst. Bezoek ze alle elf, of laat je inspireren door één van de wandelroutes die de steden met elkaar verbinden.

Sense of Place

Sense of Place Kinderen spelen bij het kunstwerk 'Wachten op hoog water' bij Holwerd

Sense of Place maakt met culturele landschapsprojecten de unieke waarden van natuur, landschap en cultuurhistorie van het bijzondere UNESCO werelderfgoed Waddengebied zichtbaar.

Wadopera

Wadopera

Een unieke locatie voor een verpletterende opera: achter de dijk bij Paesens-Moddergat (Fryslân) wordt het aangrijpende verhaal van visser Peter Grimes vertolkt.

Workshop landschapsfotografie

Workshop landschapsfotografie

Altijd al willen leren hoe je het landschap het beste kan fotograferen? Miriam van Dun neemt je mee op pad!

Wadlopen

Wadlopen

Ontdek het uitgestrekte Wad op dé manier. Ga wadlopen en sta oog in oog met het waddenlandschap.

Eetbaar Fryslân

Eetbaar Fryslân

Wat nu als al je voedsel van lokale bronnen kan komen? Het begint met weten waar je je eten kan halen. Met deze routes is de hele provincie je supermarkt!

Dark Sky Park Terschelling

Dark Sky Park Terschelling

Ontdek de pure donkerte in één van de twee Dark Sky Parken in Friesland. Lauwersoog en de Boschplaat op Terschelling. 'Zien' we je daar?

Turfroute

Turfroute

De Turfroute is een cultuurhistorische vaarroute die door grote delen van Frisland koronkelt langs bossen, natuurgebieden en heidevelden.

Ir. D.F. Woudagemaal

Ir. D.F. Woudagemaal

Het UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is het grootste functionerende stoomgemaal ter wereld. Bezoek de expositie en leer meer over waterbeheersing in tijden van klimaatverandering.

Hoge Luchten, schatten uit het Rijks

Hoge Luchten, schatten uit het Rijks

Zet deze reizende tentoonstelling maar alvast in je agenda! In Friesland kun je van 10 juli t/m 14 november bij het Hannema Huis in Harlingen deze unieke tentoonstelling met 40 schilderijen van het Rijksmuseum bewonderen. Op verschillende manieren maak je kennis met het begrip lucht en word je verrast met aromatische effecten.

Bramenfestijn Brommels

Bramenfestijn Brommels

Als het allemaal weer kan, vindt op 28 en 29 augustus het Bramenfestijn Brommels weer plaats. Hou de website ook in de gaten voor leuke veldexcursies! 

Nachtvaren in de Alde Feanen

Nachtvaren in de Alde Feanen

Ga nachtvaren in Nationaal Park de Alde Feanen: start in de schemer en vaar tot in het holst van de nacht (van 5 april tot 11 oktober 2021).

Afsluitdijk Wadden Center

Afsluitdijk Wadden Center

Het Afsluitdijk Wadden Center is de plek waar je het verhaal van onder andere Dutch Delta Design, Unesco Werelderfgoed Waddenzee, de Vismigratierivier en de vernieuwde, toekomstbestendige Afsluitdijk en het IJsselmeer kunt beleven.

Dark Sky Park Nationaal Park Lauwersoog

Dark Sky Park Nationaal Park Lauwersoog

Ontdek de pure donkerte in één van de twee Dark Sky Parken in Friesland. Lauwersoog en de Boschplaat op Terschelling. 'Zien' we je daar?

Landgoed Oranjewoud

Landgoed Oranjewoud

Oranjewoud was vroeg de bestemming voor de Oranje Nassaus. Wandel over de prachtige lanen, tussen de bonen, langs de stijlvolle landhuizen en waan je even in het leven van adel.

Nationaal Park De Alde Feanen

Nationaal Park De Alde Feanen

De Alde Feanen is onderdeel van de Lege Midden van Friesland, een laag gelegen veengebied dat ingeklemd ligt tussen de hogere zandgronden aan de oostkant en de kleigronden aan de noord- en westkant. Vroeger hebben de arbeiders er veengegraven tegenwoordig kun je er heerlijk recreëren op en aan het water!

Expeditie Oerpolder

Expeditie Oerpolder

Een boeiende verhalentocht van het Friese Workum naar het roemrijke It Heidenskip.

Expositie WaterWereld Jopie Huisman

Expositie WaterWereld Jopie Huisman

Jopie en andere kunstenaars legden het prachtige Friese waterland van Zuidwest-Friesland vast in mooie schilderijen.

De Oevertuin

De Oevertuin

Een mooie tuin in de Blesse, geopend van maandag t/m zaterdag van 13.30u tot 17.00u en zondag van 11.00 tot 17.00u.

De schilder en zijn landschap

De schilder en zijn landschap

In Museum Dr8888 vind je van 9 juli t/m 3 oktober 2021 de tentoontstelling De Schilder en zijn landschap. Ontdek de mooie Friese landschappen en laat je verrassen door de plekken die kunstenaars koste wat kost willen vastleggen? Hoe hedendaagse kunstenaars invulling geven aan het landschap en wat hun visie is op de toekomst.

Interessante blogs

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens