Ode aan het Friese landschap

Duinen en dijken, bossen en stranden, meren en moerassen. Nergens anders vind je zoveel verschillende landschappen per vierkante kilometer als in Friesland. Het eigenzinnige karakter van de Friezen is zichtbaar in deze landschappen. In de terpen, weilanden, koninklijke tuinen, natuurlijke bossen en Nationaal Parken. Soms zetten ze het landschap naar hun hand, soms laten ze haar op haar beloop. In 2021 brengt Friesland een Ode aan haar Landschap. Dit jaar laten wij onze bezoekers zien hoe bijzonder ons landschap is en hoe je haar kunt beleven.

Arbeid & Adel​

Ons landschap is voor een groot deel beïnvloed door menselijk ingrijpen. Door onder andere turfwinning, landbouw en veeteelt heeft het landschap zich door de eeuwen heen gevormd tot wat het nu is. Tegelijkertijd bouwden de welgestelden prachtige Staten in steden en natuurgebieden.

Vriend & Vijand​

De Friezen hebben in het water een vriend én een vijand gevonden. Al eeuwen proberen we het buiten te houden en binnen te laten. We varen erop, fietsen erlangs en binden de schaatsen onder als het bevriest.

Eb & Overvloed​

Het grootste getijdengebied ter wereld vind je langs de Friese kust. Een uniek stuk natuur dat van grote invloed is op het leven van de Friezen en dat een ongekende hoeveelheid dieren huisvest. UNESCO heeft vanwege de unieke waarde van dit gebied de Waddenzee de officiële Werelderfgoedstatus gegeven.

Donkerte & Verlichting​

​Al liggend op je rug, kijkend naar de sterrenhemel voel je als mens dat je leeft. Dat je onderdeel uitmaakt van een groter geheel en dat jij daar ook een rol in speelt. Dat is wat landschap met je kan doen. Het kan je aan het denken zetten, het kan je laten genieten, het kan je weggrissen uit dagelijkse beslommeringen en je weer mens laten voelen. Donkerte brengt je Verlichting.

Nu & Straks​

Het landschap om ons heen is prachtig. Maar hoe is dat over 10, 20 of 50 jaar? Welke kansen dienen zich aan en hoe gaan we om met de dreigingen die klimaatverandering met zich mee brengt? Welke effecten heeft dit op de biodiversiteit? Allemaal vragen waarop we in 2021 een antwoord hopen te vinden.

Beeldbank 4904.

Beeldbank 4904.

© Theo de Witte

Ir. D.F. Woudagemaal

Het UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is het grootste functionerende stoomgemaal ter wereld. Bezoek de expositie en leer meer over waterbeheersing in tijden van klimaatverandering.

Beeldbank 4918.

Beeldbank 4918.

© Theo de Witte

Afsluitdijk Wadden Center

Het Afsluitdijk Wadden Center is de plek waar je het verhaal van onder andere Dutch Delta Design, Unesco Werelderfgoed Waddenzee, de Vismigratierivier en de vernieuwde, toekomstbestendige Afsluitdijk en het IJsselmeer kunt beleven.

Ontdek de landschappen in de regio

Duik het landschap dieper in. Ontdek de regio's.

Iedere regio van Friesland bruist van de ruimte en diversiteit. Ontdek per regio de unieke landschappen en duik de diepte in. Welke regio bezoek jij als eerst?

Paarden lopen in een mistig landschap

Paarden lopen in een mistig landschap

Zuidoost Friesland

Kijk vanaf de Bosbergtoren in Appelscha over het uitgestrekte landschap tot aan de Waddeneilanden. Of neem kijkje bij de Friese Waterlinie en duik de historie in.

Meer over Zuidoost Friesland

Zuidwest Friesland

Met zeven van de elf steden en een uitgestrekt waterlandschap, mag Zuidwest Friesland niet ontbreken op je lijstje. Ontdek de diversiteit van de regio met de afsluitdijk, de kliffen en de vele meren.

Meer over Zuidwest Friesland

Noordwest Friesland

Met de Greidhoeke, Waadhoeke, Uytland en de waddenkust is Noordwest Friesland een ideale bestemming voor de rust en ruimte.

Meer over Noordwest Friesland

Noordoost Friesland

De natuurgebieden in Noordoost Friesland doen je versteld staan. Uitgestrekte landschappen en ruige natuur ontkom je niet aan. Wat dacht je van het Lauwersmeergebied en de Waddenkust?

Meer over Noordoost Friesland