Breebergschans
Waskemeer
De Breebergschans maakte honderden jaren geleden deel uit van de Friese Waterlinie. Helaas is er nu niets meer te zien van de schans.
Neem alvast een kijkje
Tijdens de Tachtigjarige oorlog stond op deze plek aan de Schansdijk de Breebergschans.
Deze schans maakte deel uit van de Friese Waterlinie - gebouwd in opdracht van Friese stadhouder Willem Lodewijk - en moest invallen van de Spanjaarden weren.
De tien schansen die door de Friezen werden gebouwd, hebben hun nut bewezen: het is de Spanjaarden niet gelukt hun aanval naar het noorden door te zetten.
Helaas is er nu niets meer te zien van de schans. We moeten het doen met verhalen. En er staat nog een bordje aan de Schansdijk als herinnering.
In 1925 is er een opgraving geweest waaruit blijkt dat hier verderop ook een galgenberg moet zijn geweest, een plek waar misdadigers en heidenen aan de galg werden opgehangen.
Deze schans is gelegen aan de fietsroute Friese Waterlinie I.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Steenbakkerij Oostrum
Steenbakkerij OostrumEen 1873 ongerichte stoom-steenfabriek, één van de vroegste goed werkende ringovens in Nederland. Met behulp van een stoommachine werden hier gladde rode strengpersstenen geproduceerd.
OostrumMonument, Archeologisch erfgoed
Monument
-
Molen De Korenaar Sexbierum
Molen De Korenaar SexbierumDe Korenaar; een authentieke accomodatie die uitermate geschikt is voor uw evenement. Zo bevat de molen 2 zalen, een bar en een grote tuin. Sfeervol, romantisch monument. De molen is een officiële trouwlocatie met een prachtige tuin.
SexbierumBezienswaardigheid, Molen of Gemaal, Archeologisch erfgoed, Groepsarrangementen
Bezienswaardigheid
-
Slijkenburgerschans
SlijkenburgerschansVan de Slijkenburgerschans is helaas niets meer te zien. In 1993 is er een monument en een kanon in de berm bij een boerderij geplaatst, ter nagedachtenis aan de schansentijd.
SlijkenburgMonument, Archeologisch erfgoed
Monument
-
De Hege Wier
De Hege WierDe Hege Wier is een stinswier aan de Ottemaleane met uitzicht op het dorp Sexbierum. In Friesland zijn er nog maar enkele voorbeelden van zo'n hege wier of stinswier te vinden.
SexbierumArcheologisch erfgoed
Archeologisch erfgoed
-
Bekhofschans
BekhofschansOp een schilderachtige plek ten zuiden van het dorp Oldeberkoop - aan rivier de Linde - is de Bekhofschans te vinden. Een verdedigingswerk dat onderdeel was van de Friese waterlinie.
OldeberkoopMonument, Archeologisch erfgoed
Monument
-
Slachtedijk
SlachtedijkDe voormalige zee kering slingert vanaf de Waddenkust bij Easterbierum naar Raerd. Deze eeuwenoude dijk is 42 kilometer lang. Eeuwenlang beschermde de Slachte een flink deel van Noordwest-Fryslân tegen het zeewater van de Middelzee.
WommelsArcheologisch erfgoed, Natuurgebied
Archeologisch erfgoed
-
Archeologisch Steunpunt Wijnaldum
Archeologisch Steunpunt WijnaldumMaak kennis met de Friese koningsschatten in Wijnaldum. Het archeologisch steunpunt van Wijnaldum is gevestigd in de oude consistorie naast de Andeaskerk,
WijnaldumBezienswaardigheid, Archeologisch erfgoed, Bezienswaardigheden
Bezienswaardigheid
-
Sterrenschans
SterrenschansDe sterrenschans is een historisch verdedigingswerk uit de achttiende eeuw dat in 1991 werd herontdekt. Vermoedelijk werd de schans gebruikt voor militaire oefeningen en is deze in de oorlogen nooit ingezet.
BakkeveenBezienswaardigheid, Monument, Archeologisch erfgoed
Bezienswaardigheid
-
Zwartendijksterschans
ZwartendijksterschansDe Zwartendijksterschans is misschien wel de best bewaarde schans van de Friese Waterlinie. Net als vele andere verdedigingswerken werd deze schans tijdens de Tachtigjarige oorlog gebruikt om de Spanjaarden tegen te houden.
Een-WestMonument, Archeologisch erfgoed, Bezienswaardigheden
Monument
-
Blessebrugschans
BlessebrugschansDe Blessebrugschans werd tijdens de Tachtigjarige oorlog gebouwd op een strategische plek aan rivier De Linde, in de vorm van een ster.
De BlesseBezienswaardigheid, Monument, Archeologisch erfgoed
Bezienswaardigheid
Routes langs deze locatie
-
Friese Waterlinie I
Friese Waterlinie I(45,0 km)BakkeveenRecreatief, E-bike, Culturele route
Recreatief