Download hier een .gpx bestand van de route, dit kun je inladen op je GPS apparaat, navigatiesysteem of app.
Over de stadswandeling Voor wie van het type cultuur houdt dat neigt naar folklore, moet zeker een bezoekje brengen aan het schitterende IJlst. Een klein stadje met meerdere beschermde stadsgezichten, unieke overtuinen langs de gracht en oude molens die bovendien nog in gebruik zijn. Het is ook een stadje dat altijd gedroomd heeft van oude ambachten en mooie stinzen (Friese herenhuizen) in de omgeving, en ook wel bekend staat als de Houtstad. Tijdens deze 35 minuten durende wandeling delen we alle ins en outs van deze stad.
Over de fontein Volgens Shinji Ohmaki vormt cultuur zich,…
Over de stadswandeling Voor wie van het type cultuur houdt dat neigt naar folklore, moet zeker een bezoekje brengen aan het schitterende IJlst. Een klein stadje met meerdere beschermde stadsgezichten, unieke overtuinen langs de gracht en oude molens die bovendien nog in gebruik zijn. Het is ook een stadje dat altijd gedroomd heeft van oude ambachten en mooie stinzen (Friese herenhuizen) in de omgeving, en ook wel bekend staat als de Houtstad. Tijdens deze 35 minuten durende wandeling delen we alle ins en outs van deze stad.
Over de fontein Volgens Shinji Ohmaki vormt cultuur zich, net als de natuur, laag op laag. Nieuwe generaties bouwen steeds weer voort op een grote onderlaag die niet verdwijnt. Precies zoals ook de stad IJlst is ontstaan. De oude, grotendeels verwilderde stinsenplanten zijn tekens van die onzichtbare onderlaag en van de rol van de mens bij de ontwikkeling daarvan. De fontein ‘Onsterfelijke bloemen - Rikka’ verbindt bloeiende stinzenplanten als element uit de Friese natuur met een oude vorm van Japanse bloemschikkunst, Ikebana. Hij symboliseert de eeuwige verbintenis tussen mens, cultuur en natuur.
11fountains - De Bloemenfontein De route door IJlst begint bij de kleurrijke fontein die (‘s zomers) midden in een bloemenveld staat. Een mooie aanvulling, want de fontein zelf is opgebouwd uit een zwarte schaal met daarop schitterend kleurrijke stinzenbloemen, die voor een deel letterlijk de stad weerspiegelen.
De molens van IJlst Achter de fontein prijken de wieken van de driehonderd jaar oude Houtzaagmolen De Rat, die nog volop in bedrijf is. Neem hier vooral even een kijkje en om te zien hoe het eeuwenoude houtzagersambacht hier in leven wordt gehouden. Het zet de toon voor de rest van de route, waar je de droom van ambachtslieden steeds terug ziet komen. Loop achter de molen nog een stukje verder langs het water, hier tref je de Terpensmole, een Poldermolen aan. Die oorspronkelijk in Sneek stond. De molen maalt op vrijwillige basis de polder. Hierna loop je weer hetzelfde pad terug.
Houtstad IJlst Verderop langs het water is het moderne Museum en Houtwerkplaats Houtstad IJlst te vinden, waar je meer leert over de houtindustrie en scheepsbouw, die hier bijzonder waardevol was. Vervolg daarna je weg, over de parkeerplaats richting de Westergoaleane, waar je na honderd meter een wandelpaadje langs het water kunt volgen. Aan het eind van het wandelpaadje zie je in de hoek van het veld een speeltuintje met een buitenexpositie over Stads- en Scheepsfriezen. Sla je deze over dan zie je tegenover je de Fierljepvereniging. Fierljeppen is een sport voor echte durfals, waarbij je met een hoge stok zo ver mogelijk over het water ‘ljept’. Gelukkig is er ook een bruggetje, dat je hier naar de overkant brengt om de route te vervolgen.
Overtuinen Je loopt nu recht op de overtuinen af. Links en rechts zie je prachtige groene tuinen die langs het water liggen, met daarachter indrukwekkende oude huizen. De witte reling van de bruggen (pijpen) over de gracht zijn ‘s zomers ook nog eens versierd met bloemen, wat het uitzicht extra dromerig en schilderachtig maakt. Tijdens het seizoen worden de tuinen gebruikt voor events en markten. Steek nu eerst over naar de Mauritiuskerk. Deze kerk is van binnen opvallend licht en heeft een prachtig orgel uit de 17de eeuw.
Sla voor de kerk linksaf om de ronde langs deze mooie tuinen en pandjes te beginnen. Omdat het hier zo smal is, is het eenrichtingsverkeer en aan het eind van de straat is het zelfs helemaal autoluw. Lekker rustig dus. Bij de laatste brug steek je over naar de overkant, om via de Galamagracht terug te lopen. Op de kruising waar je eerder aankwam, vind je het oude stadhuis van IJlst. Een mooi statig pand, dat nu een woonhuis is.
Aan het eind van de Galamagracht, loop je langs een paar schitterende 17de-eeuwse huisjes, met verderop de Geeuwbrug. In de zomer is het hier altijd dringen geblazen, want er kunnen maar twintig boten per keer doorheen.
Nooitgedagt Wandel nu weer terug en zie aan je rechterhand de restanten van de toren van houtfabriek Nooitgedagt. De fabriek was decennialang toonaangevend in het ontwerpen en maken van schaatsen, kinderspeelgoed en vooral gereedschappen. Zijn grootste bekendheid dankt de Koninklijke Fabrieken J. Nooitgedagt & Zn. uit IJlst aan de houten schaatsen. Grappig, want schaatsen en houten speelgoed waren eigenlijk bijproducten van deze grootste werkgever van IJlst.
Vervolg nu de weg weer langs de overtuinen, met de gracht nu aan je linkerhand. Steek over bij de eerste brug die je tegenkomt, sla linksaf, en op de kruising rechtsaf. Voorbij het parkeerterrein brengt een hoge brug je weer terug naar de straat waar je deze route begon. Bij de fontein kun je een plekje zoeken op het terras van café De Útherne. Hier kun je ook heerlijk luisteren naar het kabbelende water van de fontein. Alle horeca van IJlst vind je hier.
Al eens gehoord van het plankje van Tolsum? Het plankje van Tolsum is een Romeinse schrijfplankje uit de collectie van het Fries Museum in Leeuwarden waarop de oudst bewaarde geschreven tekst van Nederland te lezen is en is in 1914 gevonden bij Tolsum.
Dokkum lag eeuwen geleden direct aan zee, waardoor het een zeer belangrijke handels- en verdedigingsplaats was. Dat is nog zichtbaar aan de indrukwekkende grachtenpanden, bolwerken en admiraliteitsgebouwen.
Deze wandelroute brengt je langs een aantal bijzondere punten in de stad Franeker. Dat in deze stad vroeger een universiteit was, zal je vast niet ontgaan tijdens deze tour. Nog vele bezienswaardigheden herinneren je hieraan.
Je start de route vanaf het infocentrum bij Hegebeintum. Vanaf daar kom je langs een aantal punten die het verhaal van de dorpen Ferwert en Hegebeintum vertellen.