Ga naar inhoud
Favorieten 0

Belevenissen door het jaar heen

Vier Nationale Parken

Wandel, fiets of vaar door de Nationaal Parken.

Van de paarse heides bij Appelscha, tot het blauwgrijze Waddengebied in het Noorden; natuurliefhebbers kunnen maar geen genoeg krijgen van de vier Nationaal Parken die Friesland rijk is. Kom wandelen door weidse landschappen, fiets over de duinen of vaar door de stilste gebieden van Nederland. Sommige parken bieden een gids, om samen mee op eco-safari te gaan.

Dark Sky Parken

De mooiste sterrenhemel ervaar je in complete duisternis.

Echte duisternis wordt steeds zeldzamer. In Friesland en op Terschelling vind je de enige twee Dark Sky Parken in Nederland. Gebieden waar lichtvervuiling tot een minimum wordt beperkt. Deze natuurgebieden zijn door de International Dark Sky Asscociation officieel aangewezen als Dark Sky Park. Omdat het hier zo donker is, zie je hier ontelbaar veel sterren. Breng een bezoek aan één van de Dark Sky Parken en tevens Nationale Parken De Boschplaat of Lauwersmeer en ervaar de magie van de nacht.

Outdoor kunstroutes

Natuur en cultuur komen samen in Friesland

Je verveelt je geen moment, wanneer je een van de vele kunstroutes in Friesland volgt. Trek langs de Waddenkust en ontdek Sense of Place, landschapskunst dat steeds meer de kustlijn siert. Of bezoek de elf historische stadjes, bekend van de Friese Elfstedentocht. De steden zijn elk door gerenommeerde internationale kunstenaars aangevuld met een fontein, die op bijzondere manier de stadshistorie uitbeeldt.

Royal Eise Eisinga Planetarium

Ontdek de hemel met ’s werelds oudste planetarium.

Ontdek de hemel met ’s werelds oudste planetarium. Amateur-astronoom Eise Eisinga bouwde het in 1744, maar het werkt nog tot de dag van vandaag. Bekijk het in zijn historische woonkamer in Franeker. Maak je ervaring compleet door ‘s avonds het landschap te ontdekken in één van de Dark Sky Parken, een plek waar het ’s nachts zo donker is dat je soms zelfs de Melkweg boven je kunt zien.

Hoofdstad Leeuwarden

Ontdek de Culturele Hoofdstad van Europa

Leeuwarden, de Culturele Hoofdstad van Europa 2018, biedt alles voor een geweldige city trip. Van unieke boetiekjes en moderne galerieën, tot historische verhalen en koninklijke architectuur. Wandel door de stad en zoek naar de geboorteplekken van historische figuren als Mata Hari, Escher, Alma Tadema en Saskia van Rijn (de vrouw van Rembrandt). Museumliefhebbers kunnen in het Fries Museum en het Keramiekmuseum bijzondere exposities bezoeken. Leeuwarden is een perfecte uitvalsbasis om de Nationale Parken, het Waddengebied en het prachtige achterland te ontdekken.

Jouw eigen Elfstedentocht

Bezoek elf historische steden, verbonden door water.

Waar anders dan in Friesland zijn de steden soms kleiner dan de dorpen? Dat heeft alles te maken met de bijzondere historie van de elf Friese steden. De duidelijk zichtbare sporen van het rijke handelsverleden en de vroegere zeevaart maken ze een must see voor iedere toerist. Van de 16de-eeuwse bolwerken van Dokkum, tot de nautische sferen van kuststad Harlingen; elke stad heeft haar eigen charme.

De Waddeneilanden: onvergetelijk mooi

Strandjutten op één van de Waddeneilanden

Stap op de boot naar één van de Waddeneilanden en laat de drukte achter op de vaste wal. De Waddeneilanden staan garant voor onthaasten en uitwaaien. Wandel over eindeloze stranden, ga op expeditie met een strandjutter of neem een verfrissende duik in de zee! Om vervolgens op adem én temperatuur te komen in één van de strandtenten.

UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal

Bezoek s’ werelds oudste, nog werkende stoomgemaal.

’s Werelds oudste, nog werkende stoomgemaal vind je in Friesland, waar de Friezen het nog altijd gebruiken om droge voeten te houden. In werking wordt het hele meer en gebouw verborgen in een indrukwekkende wolk van stoom. Maar ook wanneer het buiten werking is, is het informatieve centrum een bezoek waard. In 2020 bestaat het gemaal 100 jaar, wat gevierd wordt met verschillende evenementen in en rondom het bezoekerscentrum.

DOWNLOAD FACTSHEET

DOWNLOAD FACTSHEET

Download hier het factsheet met alle praktische informatie over de belevenissen, accommodaties en highlights van 2021 & 2022.