Ga naar inhoud
Favorieten 0

Friesland Waterland Tour

Denk ik aan Friesland, denk ik aan water! Deze provincie heeft honderden kilometers aan vaarwater en een prachtige kustlijn met de Waddenzee. Wij nemen u mee langs hoogtepunten uit geschiedenis en heden. Van gezellige dorpjes aan het IJsselmeer tot aan de imposante bouwwerken die een verdienstelijke plek hebben gekregen op UNESCO’s Werelderfgoedlijst. Laat u verrassen door de veelzijdigheid van water in misschien wel de mooiste provincie van Nederland!

Dag 1: aankomst Friesland
Aankomst accommodatie in de namiddag. Verken alvast de omgeving en geniet van een drankje op een terras aan het water.

Dag 2: aan het IJsselmeer
Vandaag verkennen we het gebied rondom het IJsselmeer. We starten met een bezoek aan het Ir. D.F. Woudagemaal, het oudste nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Deze bijna 100 jaar oude imposante machine wordt nog steeds ingezet om het waterpeil in de Friese wateren te verlagen. In het bezoekerscentrum en tijdens een rondleiding leert u meer over de strijd tegen wind en water en waarom dit gemaal nog steeds zo belangrijk is voor Friesland en Nederland.
Vanmiddag staan de twee mooie plaatsen Stavoren en Hindeloopen op het programma. Stavoren is omringd door water en is tevens een van de Friese elf steden op de route van de Elfstedentocht. Daar we vanmorgen het Woudagemaal gezien hebben, zullen we in Stavoren het grote Hooglandgemaal bekijken. In tegenstelling tot het Woudagemaal is het Hooglandgemaal elektrisch. Stavoren herbergt ook een prachtig voormalig Stadhuis en bij Het Vrouwtje van Stavoren horen we het verhaal over de rijke weduwe die door hebzucht heel arm is geworden. Vervolgens rijden we door naar Hindeloopen, ook een van de Friese elf steden. Hier maken we een wandeling langs de authentieke woningen in het oude centrum voordat we ons bezoek eindigen bij het Eerste Friese Schaatsmuseum. Dit museum herbergt de grootste schaatscollectie ter wereld en heeft o.a. een Elfstedenzaal met veel informatie over de beroemde schaatstocht. In de avond zijn er verschillende dinermogelijkheden.

 

 

Dag 3: de Afsluitdijk, Makkum en Harlingen
Het IJsselmeer heeft nog veel meer pareltjes in petto. We starten met de Afsluitdijk en de UNESCO Werelderfgoed Waddenzee. De Afsluitdijk sluit het IJsselmeer van de Waddenzee af en ligt tussen Noord-Holland en Friesland. De 32 km lange dijk speelt een hele belangrijke rol in de strijd tegen overstromingen. Vanaf maart 2018 kunnen we terecht in het Beleefcentrum Afsluitdijk waar ons een expositie en 4D-beleving te wachten staat. Niet ver van de Afsluitdijk vinden we Makkum. Tot de sluiting van de Afsluitdijk lag Makkum aan de Zuiderzee. De inwoners leefden van de schelpenvisserij en de gewone visserij. Door de strategische ligging was Makkum een groot handelscentrum geworden. Door het verzanden van de Zuiderzee kon de haven echter niet meer bereikt worden waardoor de inkomsten sterk gingen dalen. Tegenwoordig ligt Makkum aan het IJsselmeer en zijn de inwoners overgestapt van de visserij naar het toerisme. Makkum staat ook bekend om haar aardewerk en prachtige monumentale koopmanshuizen.  

Op nog geen 20 minuten rijden van Makkum bereiken we Harlingen, de enige Friese zeehavenstad. Harlingen is ontstaan in de Vikingtijd en is een van de oudste Friese elf steden. Het heeft een strategische ligging aan zee waardoor er altijd veel handel is geweest. Tijdens een wandeling in de binnenstad zien we de vele monumentale panden en lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. In Harlingen wordt op dit moment gewerkt aan een reconstructie van het schip van Willem Barendsz. De bouw gebeurt zoveel mogelijk volgens de bouwmethode van toen. Naast het schip staat het bezoekerscentrum waar veel informatie te vinden is. In de avond zijn er verschillende dinermogelijkheden.

Dag 4: Sneek en de Alde Feanen
Na twee dagen rondom het IJsselmeer te hebben doorgebracht, zullen we vandaag landinwaarts gaan. Uiteraard nog steeds in het teken van water! Sneek en water horen bij elkaar.

Deze bruisende watersportstad heeft nog meer te bieden dan alleen watersport. We zullen versteld staan van de prachtige monumenten en oude stadsgezichten tijdens een rondleiding langs de waterpoort, Stadhuis en Martinikerk. In het Scheepvaartmuseum leren we meer over de historie van de Friese scheepvaart van de 17e tot de 20ste eeuw. Vanmiddag zetten we de reis voort richting Eernewoude (Earnewâld). Eernewoude ligt aan het Nationaal Park de Alde Feanen, een laagveengebied met meren, rietlanden en moerasbossen. We maken een stop bij het bezoekerscentrum en maken een boottocht, genietend van de omgeving. Vanavond zijn er verschillende dinermogelijkheden.

Dag 5: Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018
Uiteraard mag een bezoek aan Leeuwarden niet ontbreken in een reis door Friesland. Leeuwarden is gekozen tot Culturele Hoofdstad van 2018. Het wordt een bruisend jaar vol activiteiten en spannende projecten. Samen met een lokale gids maken we een stadswandeling langs boeiende rijksmonumenten, straten en stegen. Uiteraard zien we o.a. de Oldehove, Princessehof, Prinsentuin, Grote Kerk, Stadhuis en het Stadhouderlijk Hof. In de middag bezoeken we het Fries Museum waar naast de gewone collectie ook toonaangevende tentoonstellingen zullen zijn i.v.m. de activiteiten van de Culturele Hoofdstad. Zo kunt u onder meer een bijzondere tentoonstelling bekijken over de in Leeuwarden geboren dubbelspionne Mata Hari of over de eveneens in Leeuwarden geboren kunstenaar M.C. Escher.

Dag 6: terugreis
We nemen afscheid van Friesland en vertrekken naar huis.

Tips!
Harlingen is heel makkelijk te combineren met een dagtrip naar de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland. Vanuit alle plaatsen aan het IJsselmeer is het mogelijk om een boottocht te maken. Eventueel genietend van een lunch of diner tijdens het varen. Dit geldt ook voor Leeuwarden. Deze reis kan ook gecombineerd worden met varen tussen verschillende plaatsen i.p.v. reizen met de bus. Afhankelijk van welke plaats u kiest om te verblijven, kan het programma aangepast worden. Voor 2018 wordt gewerkt aan een waterbeleefroute en een innovatiefestival op het gebied van water.

 

Friesland Waterland Tour hoogtepunten