Ga naar inhoud
Favorieten 0

Stinzen en Staten

Dag 1: Leeuwarden Hofstad
Van 1584 tot hun vertrek naar Den Haag in 1747 verbleven de stadhouders uit het huis van Nassau-Dietz in Leeuwarden. Start de wandeling met een rondleiding door de Stijlkamer van Maria Louise van Hessel- Kassel, de stammoeder van het Nederlandse Koningshuis. Volg daarna het spoor van de Nassaus door historisch Leeuwarden. Beroemde gebouwen zijn geplaatst of verbouwd voor de stadhouders. Lusthoven zijn in alle pracht en praal ontworpen voor zomerse wandelingen. U volgt hun spoor van werkplek naar hun tuin, van tijdelijke rust naar blijvende rustplaats.

Dag 2: Friese stinsen en staten
Het land rondom Leeuwarden is een prachtig open landschap. De vogels en de bloemen in dit gebied zijn talrijk. Bezoek twee unieke cultuurhistorische staten Dekemastate en Martenastate en de bijbehorend landgoederen. De natuurgids vertelt over de evolutie van stinsen flora, de unieke bloemen in deze landgoederen. Friesland is trots op haar kerken, de kerk van Britsum is heel bijzonder en zeker een bezoek waard. Deze kerk en haar interieur dateert uit de 13e eeuw en is gelegen op de Friese route van de Camino de Santiago. Hier kunt u genieten van een Friese Picknick High-tea. U bezoekt een unieke bloemrijke museumwoning gelegen in Birdaard, naast het meer de Dockummer EE. Ook zal u een bezoek brengen aan het Ruurd Wiersma hûs. Deze naïeve schilder Ruurd Wiersma maakte van zijn woonkamer een grote kleurrijke panorama. De muren, het plafond, de meubels... niets in het huis ontsnapte zijn penseel. Hierna bezoekt u de nog steeds werkende Koren-, Pel- en Houtzaagmolen in Birdaard.  Vervolgens vervolgt de tocht op de hoogste terp van Friesland, Hegebeintum, en eindigt de dag op het heuveldorp Marrum. Dit unieke gebied wordt het Wadden gebied genoemd en staat op de Unesco Wereld Erfgoed lijst.

Dag 3: De kanalen en meren van Leeuwarden
De ochtend zal doorgebracht worden op een aak door de prachtige kanalen en meren van Leeuwarden en het natuurgebied De Potmarge. De Potmarge is een nationaal monument en staat bekend om haar prachtige bloemen. Aan boord spreekt een bioloog over de unieke planten in dit gebied.

 

 

 

Stinsen en Staten hoogtepunten

 • Een gids naar Leeuwarden

  Deze enthousiaste gidsen kennen de verborgen plekjes van de stad en vertellen je graag over de geschiedenis, maar ook weten ze de leukste winkeltjes te vinden. 

  Contact: Henk Leutscher
  T: 0615314728 info@aguidetoleeuwarden.nl

  Een gids naar Leeuwarden
 • Ruurd Wiersma Hûs

  Een prachtig museum met naïeve kunst.


  E: info@ruurdwiersma.nl
  T: +31 -519-33 2575

  Ruurd Wiersma Hûs
 • Keramiekmuseum Princessehof

  Dit museum heeft de grootste en meest gevarieerde collectie van Chinese poreselein in Nederland en is wereldberoemd onder de Aziatische, Europese en moderne keramische collecties.

  Keramiekmuseum Princessehof
 • Molen De Zwaluw Burdaard

  Koren-, Pel- en Houtzaagmolen. Deskundige gidsen leiden je rond en vertellen je alles over dit rijksmonument.

  E: ajpeentstra@gmail.com
  T: + 31 519-332310

  Molen De Zwaluw Burdaard
 • WE are GRUTSK

  WEareGRUTSK organiseert authentieke Friese arrangementen voor groepen.

  Contact: Anna-Frouk Hoogsteen
  E: info@wearegrutsk.nl
  T: + 31 6 465 566 33

  WE are GRUTSK