Fietsen en wandelen in Friesland

5 fantastische fietsroutes

5 wonderbaarlijke wandelingen

Fietsen

Friesland is dé provincie voor fietsers. En dat blijkt: de provincie is ook dit jaar weer uitgeroepen tot de beste Fietsregio van Nederland! En dat is niet gek. Met ons provinciaal dekkend fietsnetwerk, culinaire fietsroutes langs de elf steden en onze toegankelijkheid voor E-bikes is Friesland geschikt voor iedere fietser! Met de mountainbike, stadsfiets, racefiets, of driewieler, alles kan. Daarnaast zijn er weinig provincies met zo’n verscheidenheid aan natuur. Zo kun je in het Drents-Friese Wold alleen al een variatie zien van stuifzand, heide en bos. Fiets in het noorden over de uitgestrekte wegen waar je van een ver uitzicht kunt genieten of fiets eens langs onze zeedijk, waar je de bijzondere flora en fauna van het wad kunt bewonderen. 

Wandelen

Wist je dat je vanuit Friesland de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela kunt lopen? Een prachtige route van Sint Jacobieparochie naar Spanje. Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken als deze 4 maand lang durende wandeling je te ver gegrepen is. Friesland heeft namelijk een uitgebreid wandelnetwerk! Met routes van maar 3 tot ruim 200 kilometer kan iedereen hier zijn wandelschoenen aantrekken. Hier zitten bijzondere routes tussen, zoals het Groot Frieslandpad van Bergen aan Zee tot Leer, welk zelfs is uitgeroepen tot Wandelroute van 2017 van Nederland en België. Daarnaast kun je vanaf september over het Elfstedenpad wandelen, een pad voor voetgangers die de elfstedenroute rustig op hun eigen tempo af willen leggen.

Groot-Frieslandpad

De route loopt door een weids landschap met statige boerderijen, langgerekte dorpen en slingerende dijken. Al wandelend keer je terug in de tijd, toen de Zuiderzee nog niet bestond en Friesland samen met de huidige provincie Noord-Holland één geheel vormden. De route begint in Bergen aan Zee en gaat dan dwars door West-Friesland. Daar steekt de wandelaar het IJsselmeer over en struint verder lang een aantal van de Elfsteden van Friesland. Via de kop van Drenthe en het Groningse Westerwolde eindigt het pad in het Duitse plaatsje Leer.

Elfstedenpad

Met het Elfstedenpad krijgt het netwerk Lange-Afstand-Wandelpaden er  in september 2018 een interessante route bij. Wandelaars kunnen straks op elke dag van het jaar de route langs de Friese Elfsteden afleggen. Belangrijke elementen van de route zijn natuur, cultuur, beleving en historie. Wandelaars kunnen met het pad op een mooie en duurzame manier kennismaken met de gastvrijheid van de Friese Elfsteden en de tussenliggende dorpen.

Deals voor een actief weekendje Friesland