Ga naar inhoud
Favorieten 0

Wandelen in Friesland

Alle wandelroutes

Alle wandelroutes

Handige startpunten

Handige startpunten

Wandelevenementen

Wandelevenementen
Wandel er op los in Friesland! Of je nu van langeafstandswandelingen houdt of liever een ommetje maakt: Friesland.nl heeft alle wandelroutes voor je klaarliggen. Hier vind je wandelpaden over slingerende dijkjes, door de Elfsteden, langs het water of diep door het bos. Ga te voet door het afwisselende Friese landschap en geniet van iedere stap. Ons wandelknooppuntennetwerk zorgt ervoor dat je nooit verdwaalt.

Wat zoek je?

de elfstedentocht

Meer dan tweehonderd kilometer wandelen? Zo kom je wel aan de stappen op je stappenteller! De route is opgedeeld in diverse etappes, zo heb je genoeg tijd over om onderweg uitgebreid te lunchen én om alle elf de fonteinen te bekijken.

Bekijk alle elfstedenroutes

pelgrimeren

Er zijn maar liefst vier pelgrimstochten die door heel Friesland lopen, zowel van noord naar zuid als van oost naar west. Geen enkele locatie ontsnapte aan de invloed van de monniken, die het landschap vormgaven door dijken, sluizen, kloosters te bouwen, en waterwegen en meren te graven

Bekijk alle pelgrimsroutes

10 favoriete routes van bezoekers

Nog geen keus kunnen maken? - Misschien vind je deze routes interessant

Creeër en plan je eigen route

Wist je dat Friesland een wandelnetwerk van 3600 kilometer heeft met 1.700 knooppunten? Je kan dus heel wat ommetjes maken. Creëer je eigen wandelroute met één van de apps of online planners. Ontdek de leukste paadjes dichtbij huis of juist wat verder weg. 

Wandelknooppunt in het bos

Bekijk ook

Wandel er op los in Fryslân

Wandelen in Friesland is een betoverende manier om de diversiteit van deze provincie te ontdekken. Friesland biedt een gevarieerd landschap met prachtige natuur, historische steden en idyllische dorpjes. Met een uitgebreid netwerk van wandelroutes is er voor elke wandelaar wel iets te vinden.

Kust en woud
Een van de bekendste wandelroutes in Friesland is het Friese Kustpad, dat je meeneemt langs de uitgestrekte Waddenkust en het IJsselmeer. Geniet van de rust en de schoonheid van de natuur terwijl je wandelt over de dijken en door de duinen. Voor liefhebbers van bos en groen is het Drents-Friese Wold een paradijs. Hier kun je urenlang wandelen door de uitgestrekte bossen en langs prachtige heidevelden. Ontdek ook de Friese meren tijdens wandelroutes langs het water. Wandel over kronkelende paden en geniet van adembenemende uitzichten over het water en de omringende natuur.

Stad en dorp
De historische steden en dorpjes bieden ook volop mogelijkheden om te wandelen. Maak een stadswandeling door pittoreske plaatsen zoals Hindeloopen, Sloten en Stavoren en ontdek de rijke geschiedenis en charmante straatjes. Voor lange-afstandswandelaars biedt Friesland het Elfstedenpad, een wandelroute van maar liefst 283 kilometer langs alle Elfsteden van de provincie. Een ware uitdaging voor de ervaren wandelaar. Of je nu een ontspannen wandeling wilt maken of een lange trektocht wilt maken, Friesland heeft voor elk wat wils. Geniet van de rust en ruimte, ontdek de natuurlijke schoonheid en laat je betoveren door de charme van Friesland tijdens het wandelen.