Ga naar inhoud
MAP
nl

Nationale landschappen in Friesland

In Friesland vind je twee Nationale Landschappen: Noardlike Fryske Walden en Zuidwest Fryslân. Deze gebieden worden gekenmerkt door zeldzame en uitgesproken landschapskwaliteiten, zowel internationaal als nationaal. In deze gebieden kun heerlijk fietsen of wandelen. Zo kun je optimaal genieten van alles wat de natuur te bieden heeft. De verscheidenheid aan planten, bomen, vogels en andere dieren zijn een lust voor het oog. Beide landschappen hebben hun eigen vergezichten en activiteiten.

ZUIDWEST FRYSLÂN

Zuidwest Fryslân is een bijzonder gebied waar de weilanden met dijken, terpdorpen, pittoreske stadjes en weidse meren overgaan in de bossen van Gaasterland. Het Gaasterland, waarmee het gebied van de hoge stuwwallen wordt bedoeld, loopt van het merengebied tot het IJsselmeer. De hoogte van het gebied is goed zichtbaar met de kliffen aan de kust. Het beroemdste klif, het Rode Klif bij Warns is één van de bekendste en een historische plek. Watersporters, recreanten, maar ook fietsers en wandelaars aan wal komen hier samen om te genieten van de veelzijdigheid die Friesland te bieden heeft.

NOARDLIKE FRYSKE WÂLDEN

In de Friese Wouden zijn de elzensingels, houtwallen en pingo's kenmerkend voor het gebied. Het is heerlijk fietsen en wandelen in de luwte van het coulisselandschap op de daarvoor bestemde paden. Bomen en sloten in lange rechte lijnen bepalen het gebied. De bomen staan vaak op anderhalve meter hoogte, op een houtwal. Dit worden Dykswâlen genoemd. 

Bekijk nog meer informatie over de landschappen

Leuke routes door de Nationale Landschappen