Vanuit Heerenveen door de Deelen naar Aldeboarn | Koningspad XL

(21,7 km)

Heerenveen is de oudste hoogveenkolonie van Nederland. Een plaats vol tegenstellingen, een kruitvat dat aan het eind van de negentiende eeuw o…

Lees verder

Heerenveen is de oudste hoogveenkolonie van Nederland. Een plaats vol tegenstellingen, een kruitvat dat aan het eind van de negentiende eeuw op ontploffen stond. Rond 1500 bestond Heerenveen als plaats niet eens. Het was het besluit van de Staten van Holland op 26 juni 1550 om een verbod uit te vaardigen op de uitvoer van turf uit de provincies Utrecht en Noord- en Zuid-Holland dat de ontwikkeling van de 'vlecke' in een stroomversnelling bracht. Op 15 juli 1551 volgde de oprichting van de Schoterlandse Compagnie, een bondgenootschap tussen Utrechtse en Friese kapitalisten. De heren van het veen hadden grootse plannen, zij mikten op een afzet in de Randstad waar de vraag naar brandstof het aanbod verre overtrof. Heerenveen groeide snel uit tot poort vanuit Friesland naar de rest van Nederland. De stad was volop in ontwikkeling en aan het begin van de achttiende eeuw kon die zich qua bevolkingsaantallen meten met de grootste steden in Noord-Nederland. Gemeentehuis Crackstate en restaurant Het Gerecht (Oenemastate) vormen de historische parels, getuigenissen van de vroegere rijkdom en grandeur van de plaats die het uiteindelijk niet tot stad wist te schoppen. Langs De Schans loop ik de drukte van de bebouwing uit. Binnen een mum van tijd sta ik op het platteland en wandel ik over smalle kaden en bospaden richting De Deelen. Ik loop dwars door een landschap van eenzame boerderijen, weilanden en vaarten. De wandeling door het laagveenparadijs is weergaloos. Hoe vaak ik dit moeras ook doorkruis, steeds stuit ik op nieuwe waarnemingen en bijzonderheden. Het verveelt nooit.

 Wandelknooppunten: Start 71. Vanaf het station eerst rechtdoor, dan over de brug RA over de Fok en LA naar de kerk en een rondje om het gemeentehuis Crackstate. Vervolgens op de grote weg LA over de brug naar - 77 - 90 - 14 - 26 - 28 - 27 - 22 - 23 - 20 - op de P.G. Otterweg RA naar de Deelenweg, dan LA 75 - 71 - 46 - 41 - 13 - 38.

Lees minder

Dit ga je zien

Startpunt: 8442 Heerenveen
4651.jpg

Veensluis 20 (bestaat niet meer)

Veensluis 20
8448GP Heerenveen
4724.jpg

Pizzeria Oase

Hoofdstraat 23
8401BV Gorredijk
Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud

Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud

Koningin Julianaweg 98
8453 WH Oranjewoud
7178.jpg

Museum Belvédère

Oranje Nassaulaan 12
8448MT Heerenveen
7475.jpg

Het Posthuis Theater

Fok 78
8441BR Heerenveen
Eindpunt: Aldeboarn