Ga naar inhoud
Favorieten 0

7 inspirerende exposities voor cultuursnuivers

Ben je naar Friesland gereisd om lekker op te friesen, komt het met bakken uit de lucht. Makket neat út, geen probleem. We got you. We hebben zeven tips voor je om ook op een regenachtige of koude dag je hoofd leeg te maken en opnieuw te vullen met inspiratie en verwondering. We gaan cultuursnuiven.

verlichting

Decemberlicht van kunstenaarsduo Kroft& Smids brengt poëtisch licht in de hoofdstad Leeuwarden. De donkerste hoekjes worden verlicht door projecties of installaties. Wandel door de binnenstad en ontdek een gedicht op een muur, een lichtdoos in een etalage of een monumentaal gebouw met een tijdelijk nieuw gezicht van licht. Juist in de regen is dit extra speciaal, de moeite waard om onder een paraplu te duiken. Stiekem hopen wij gewoon op sneeuw erbij. 

Decemberlicht | 18 december 2022 t/m 8 januari 2023 | Leeuwarden

Ontdek Decemberlicht

zestig jaar in honderd uur

Bij Tresoar duik je de geschiedenis in, het is de schatkamer van Fryslân. De interactieve tentoonstelling ‘Archief van de Toekomst’ laat honderden uren beeld van een periode van ruim zestig jaar zien. Met behulp van kunstmatige intelligentie gaat een computer op zoek naar patronen in de bewegende beelden. Wat zie je, wanneer je door de ogen van technologie naar video kijkt? Duizenden kleine ‘schermpjes’ vormen de multimediale installatie van kunstenaar en ontwerper Richard Vijgen. 

Archief van de toekomst | tot en met 31 december 2022 | Tresoar Leeuwarden 

Ontdek Archief van de Toekomst

De laatste Elfstedentocht

In Hindeloopen vind je het schaatsmuseum waar naast de bevroren teen van een elfstedentochtschaatser ook de tentoonstelling Elfstedentocht 1997 te zien is. Het is inmiddels 25 jaar geleden dat de laatste tocht der tochten op natuurijs geschaatst kon worden. Henk Kroes kondigde dat jaar met de woorden It giet oan! de Vijftiende Elfstedentocht aan. Het museum laat je de tocht (her)beleven aan de hand van een fototentoonstelling.  

De Elfstedentocht 1997 | t/m 4 januari 2023 | Hindeloopen

Ontdek de laatste Elfstedentocht

Sterke Yerke en de plastic soep

In 1979 steken vier Friese jongens met de Sterke Yerke, een zelfgebouwd vlot, de Atlantische Oceaan over. Sterke Yerke is een Friese uitdrukking voor een uitzonderlijk sterke, maar goedmoedige man. Inmiddels zet een vloot Sterke Yerkes zich in voor een plasticvrije zee. Ga mee op expeditie met het vlot Sterke Yerke en jaag op alles wat plastic is en niet in de zee thuishoort.  

Sterke Yerke | t/m 5 maart 2023 | Sneek

Ontdek Sterke Yerke

Verdwenen zee

Portretten van Kitesurfer Lianne Pit, visser Jan de Vries, boswachter Sander Veenstra, melkveehouder Lucas Westra en biodynamische boerin Welmoed Deinum vertellen over hun leven aan de voormalige Zuiderzee. De serie portretten wordt aangevuld met hedendaagse landschapsfoto’s van Jan Tijsma en historische beelden. De expositie laat de verschillen en overeenkomsten zien tussen het leven vóór de komst van de Afsluitdijk en het leven nu. Hoe zou het leven langs de Gaasterlandse kust eruitzien als er geen Afsluitdijk was aangelegd? 

Leven met een verdwenen zee | t/m 8 januari 2023 | Gaasterland

Ontdek leven met een verdwenen zee

T.Rex in town

Gigantische afmetingen, een enorme bek en vlijmscherpe tanden: de Tyrannosaurus Rex is één van de gevaarlijkste roofdieren ooit. Stap 66 miljoen jaar terug in de tijd en ga op een wervelende ontdekkingsreis naar de Koning van de Krijtperiode. Dino-expert Anne Schulp uit Sneek groef samen met een team de botten op in Amerika. Het skelet is één van de meest complete ooit gevonden. Rondom het skelet ga je actief op zoek naar de antwoorden op alle vragen die je over de T.Rex kan verzinnen.

T. Rex in town | t/m 3 september 2023 | Leeuwarden

Ontdek T. Rex in Town

Feest!

Aan de hand van twaalf uiteenlopende feesten zie je hoe we in Nederland feest vieren, wat we vieren en met wie. In de tentoonstelling komen een kinderfeest, Chinees Nieuwjaar, Carnaval, Pesach, een studentenfeest, een verjaardag, een selamatan, een bruiloft, Eid al-Fitr (Suikerfeest), Ketikoti, Divali en de Kerst aan bod. Twaalf feestjes in 1 dag dus. De verschillen tussen de vieringen zijn groot, maar eten en drinken hoort er altijd bij en daarmee ook keramiek.  

Feest! | t/m 1 februari 2023 | Leeuwarden

Ontdek Feest!

Wil je meer blogs van Visit Friesland lezen?