Ga naar inhoud

De reis van topkwaliteit vis bij Veltman naar Restaurant Steef

| Hilly Lautenbach

Voor deze editie van Van Friese Bodem reis ik af naar de haven van Harlingen, waar de geur van zout water en verse vis me direct begroeten. Hier, tussen de kotters en netten, bezoek ik Luuk Jellema van Veltman Vis, een visbedrijf dat dag in, dag uit op zoek gaat naar de mooiste vis voor restaurants. Vandaag staat er iets speciaals op het menu: een prachtige wilde zeebaars, vers uitgezocht voor Restaurant Steef in Leeuwarden. Bij Steef worden lokale ingrediënten omgetoverd tot culinaire kunstwerken.

Veltman: dagverse kwaliteit uit Harlingen

Waar kun je beter het verhaal van Veltman Vis vertellen dan op een vissersboot in de Harlinger haven? Het visbedrijf bestaat al sinds 1996 en levert aan meerdere restaurants in de omgeving. Tussen de kotters en netten vertelt Luuk vol passie over hun selectieproces. “We leveren aan meerdere restaurants en kiezen elke dag de beste vis uit. Vandaag hebben we een prachtige wilde zeebaars voor Steef.” Bij hen is kwaliteit altijd de doorslaggevende factor.

Extra mooi: op het bedrijf hebben ze hun eigen rokerij, waar ze zalmmoten op ambachtelijke wijze roken. Bij binnenkomst in de rokerij begroeten de geur van beukenhoutsnippers en zalm mij. Luuk vertelt enthousiast dat ze hier geen gekke toevoegingen gebruiken om het product langer houdbaar te maken. Gewoon pure producten, gecombineerd met vakmanschap en dat proef je terug in de gerookte zalm.

Met de geur van de zee nog in mijn neus stap ik in de auto, op weg naar Leeuwarden. Tijd om te proeven hoe deze topkwaliteit vis wordt omgetoverd tot een fine dining gerecht bij Steef.

Van Friese bodem 8
  • Van Friese bodem 8

Met de geur van de zee nog in mijn neus stap ik in de auto

restaurant steef - verfijnde smaken en pure creativiteit

In een sfeervol pand in hartje Leeuwarden word ik warm ontvangen bij Restaurant Steef. De keuken is hier in handen van chef Stefan, die zijn gerechten baseert op wat om hem heen groeit en leeft. “Mijn creativiteit begint bij de producten die ik tegenkom,” vertelt hij. “Dat vormt de basis van mijn gerechten.” En die creativiteit blijft niet onopgemerkt: Steef is onlangs nieuw binnengekomen in de Gault&Millau-gids met 14,5 punt!

Ik neem plaats aan de chef’s table en krijg hier de kunst van het koken op topniveau mee. De keukenbrigade zorgt dat er niet alleen mooie gerechten op tafel komen, maar een hele beleving. De gerechten zijn verfijnd, prachtig opgemaakt en bomvol smaak en textuur.

De wilde zeebaars die ik vanochtend bij Luuk zag, wordt hier omgetoverd tot een verfijnd gerecht. Stefan: “Ik vind het altijd leuk om met zo lokaal mogelijke ingrediënten te werken.” Op mijn bord ligt de zeebaars, gegaard in olie zodat de schubben krokant worden en een extra dimensie aan het gerecht geven. Samen met een waddenmossel, een garnituur van aardappel en prei en een saus van mossel en saffraan, maakt dit het gerecht helemaal af.

Van de wilde zeebaars tot de verrassende combinaties met seizoensproducten: elk bord voelt als een kunstwerk. Elke maakt het plaatje compleet: van sfeer tot gastvrijheid. Hier voel je je meteen thuis.

Ontdek - deze en meer locaties

lees meer - van friese bodem