Ontdek alle kerken in Friesland
Ontdek de rijke geschiedenis en architectuur van Friesland door een bezoek te brengen aan de vele kerken die de provincie rijk is. Van middeleeuwse pareltjes tot moderne meesterwerken, de kerken van Friesland bieden een fascinerende inkijk in het religieuze erfgoed van deze regio. Deze pagina biedt een overzicht van alle kerken in Friesland
225 resultaten
-
Agneskerk
AgneskerkOp een scherp afgegraven terp staat deze kerk met zeer oude elementen. Van de tufstenen kerk uit de elfde of twaalfde eeuw zijn vooral in de noordmuur...
Goutum -
Alexanderkerk
AlexanderkerkAls enige kerk in Noord-Nederland heeft deze kerk een crypte. Deze bevindt zich onder het verhoogde koor en heeft kruisgewelven. De crypte was er waar...
Rinsumageast -
Ankertsjerke Oudega SWF
Ankertsjerke Oudega SWFCentraal in het van oorsprong middeleeuwse waterdorp Oudega vind je de Ankertsjerke. Gelegen op een klein omheind kerkhof pal aan de oost-westas waarlangs het dorp ontstond. Een weelderige klimop hult de zuidgevel in een dikke groene jas.
Oudega SWF -
Antoniuskerk Surhuizum
Antoniuskerk SurhuizumDe toren van Surhuizum is een bijzondere. Niet alleen omdat de toren geheel uit steen bestaat, maar ook omdat de toren net niet tegen de kerk aan staat. Ontdek de Friese sage over hoe er ruimte tussen kerk en toren is ontstaan.
Surhuizum -
Atelierkerk Ginnum
Atelierkerk GinnumDe stokoude 12e eeuwse kerk ligt middenin het dorp op een terprest, die dateert uit de IJzertijd. Vandaag de dag wordt de kerk verhuurd aan beeldende kunstenaars die hier geïnspireerd raken.
Ginnum -
Bartholomeüskerk Westhem
Bartholomeüskerk WesthemTussen Blauwhuis en IJlst, aan de eeuwenoude slingerende dijkjes die de mensen in vroegere tijden tegen de Middelzee beschermden, is het kerkje van Westhem te vinden.
Westhem -
Bonifatiuskerk
BonifatiuskerkDe Bonifatiuskerk vind je middenin het prachtige dorpje Oldeberkoop. Deze kerk behoort tot de oudste van Zuidoost Friesland, de oudste delen zijn waarschijnlijk rond het jaar 1125 al gebouwd. De huidige gemetselde toren dateert uit de 17e eeuw.
Oldeberkoop -
Bonifatiuskerk Ter Idzard
Bonifatiuskerk Ter IdzardDe kerk van Ter Idzard is gewijd is aan de heilige Bonifatius en dateert uit de periode 1423 -1455. Daarvoor moet er al een kapelletje in dit dorpje hebben gestaan.
Ter Idzard -
Broerekerk
BroerekerkDe Broerekerk werd in de 13de eeuw gebouwd als kloosterkerk van de Minderbroeders. Het klooster werd in 1580 verlaten en afgebroken. De driebeukige kerk zonder toren is een ruïne als gevolg van een brand die plaatsvond op 8 mei 1980.
Bolsward -
De Doopsgezinde Vermaning Leeuwarden
De Doopsgezinde Vermaning LeeuwardenDe doopsgezinde kerk staat op het Menno Simonsplein. Menno Simons was een Nederlandse voormalig rooms-katholiek priester en leidinggevende kerkhervormer.
Leeuwarden -
De Martinikerk Easterein
De Martinikerk EastereinDe Martinikerk is een in de 14e eeuw gebouwde kerk, gelegen op een omgrachte ophoging. Er is in het midden van de 11e eeuw een tufstenen voorganger gebouwd. De kerkzaal is te huur. Men kan ook een rondleiding reserveren.
Easterein -
De Mouterij
De MouterijVoormalig schuilkerkje. Stichting De Mouterij heeft de kerkzaal met zorg gerestaureerd en geschikt gemaakt voor culturele activiteiten.
Franeker -
De Schakel
De SchakelDe Protestantse Wijkgemeente Camminghaburen.
Leeuwarden -
De Schutse
De SchutseAppelscha in de 13e eeuw bestond uit de vier boerengemeenschappen Boerestreek, Aekinga, Terwisscha en de Bult. In die tijd waren kerkbelijdenissen Roo...
Appelscha -
De Sint-Janskerk Deinum
De Sint-Janskerk DeinumDe Sint Janskerk is een middeleeuwse kerk met een ui-vormige spits. De sipel.
Deinum -
Doarpstsjerke
DoarpstsjerkeEen gaaf en compleet laat-romaans kerkje van rode baksteen. En nog prachtig gelegen ook: op een hoge zandrug in de kern van Jistrum. De slanke zadelda...
Jistrum -
Doarpstsjerke Rottevalle
Doarpstsjerke RottevalleDe voormalige hervormde kerk staat op een verhoogd kerkhof. Binnen in de kerk valt op dat er veel licht in de kerk binnenvalt. Dat geeft het interieur van de kerk een aangename sfeer.
Rottevalle -
Doopsgezinde kerk Berlikum
Doopsgezinde kerk BerlikumDoopgezinde Vermaning, kerk uit 1841, verving een schuilkerk.
Berlikum -
Doopsgezinde kerk te Workum
Doopsgezinde kerk te WorkumDe doopsgezinde kerk van Workum is in 1695 gebouwd als schuilkerk. Het eenvoudige, onopgesmukte bouwwerk ligt een eind van de straat af. Sinds de 18e eeuw staat er een kosterswoning voor en in het verleden was de kerk nog verder aan het oog onttrokken.
Workum -
Doopsgezinde kerk Witmarsum
Doopsgezinde kerk WitmarsumGebouw en tuin van de doopsgezinde kerk in Witmarsum
Witmarsum -
Dorpskerk Baaium
Dorpskerk BaaiumDe kerk is van binnen als van buiten bijzonder te noemen; het interieur kent een veelheid aan decoraties uit verschillende stijlperiodes, zo staat er bijvoorbeeld een doopvont uit de vijftiende eeuw.
Baaium -
Dorpskerk Beetsterzwaag
Dorpskerk BeetsterzwaagDe huidige Dorpskerk van Beetsterzwaag is een Rijksmonument en stamt uit 1803. Daarvoor stond er op dezelfde plek een oude bouwvallige middeleeuwse kerk. In de kerk zijn oude grafzerken en eikenhouten herenbanken en een mooi bewerkte eikenhouten kansel.
Beetsterzwaag -
Dorpskerk Huizum
Dorpskerk HuizumCultureel Podium Dorpskerk Huizum organiseert regelmatig concerten, lezingen en exposities in de Dorpskerk Huizum, Leeuwarden.
Leeuwarden -
Dorpskerk Zurich
Dorpskerk ZurichDe Dorpskerk van Zurich is een vrij zeldzame kerk, omdat er in Friesland weinig kerken in neorenaissance stijl gebouwd zijn. Deze jonge kerk werd pas gebouwd in 1864, op de plek waar daarvoor een andere kerk had gestaan.
Zurich
Misschien vind je dit ook leuk
-
cultuur in friesland
-
pelgrimeren