Ga naar inhoud
Favorieten 0

12 Verrassende fietsroutes door Friesland

Speciaal voor jou hebben we een selectie gemaakt van de mooiste fietsroutes in Friesland. Ze liggen verspreid over de hele provincie: van het bosrijke zuiden tot aan het uitgestrekte noorden.

1.Rondje culinair Dokkum (55 km)

Een culinaire fietsroute van 55 km. over de vruchtbare Waddenklei boven Dokkum. Geniet van de heerlijke producten die ambachtsmensen met liefde voor je maken!

Bekijk de route

2. Van Hofstad naar Wad (69 km)

De Friese tak van de Nassau’s zette in 1702 de uitgestorven Oranje-tak voort. Zij zijn dus de directe voorvaderen van het huidige Nederlandse koningshuis. Vanuit Leeuwarden fiets je via de dorpjes in dit gebied naar het westelijke waddengebied.

Bekijk de route

3. Leven met het water (40 km)

Het gebied rondom Wolvega is ontstaan door veenafgravingen, overstromingen en inpoldering. Alles wat hier gebeurde is onlosmakelijk verbonden met het water. In Friesland was er destijds te veel water. Toch gingen de inwoners destijds de strijd aan met al dat water. Waarom? Dat kom je tijdens de fietsroute te weten. 

Bekijk de route

4. pontjes fietsroute rondom Sneek (49 km)

Tijdens dit rondje om sneek maak je gebruik van wel drie pontjes. Je moet wel, anders maak je flink wat extra kilometers door dit waterrijke gebied. Voor een rondje om het Sneekermeer hoeft het echt geen zomer te zijn. Met hulp van maar liefst drie veerpontjes maak je deze mooie fietsroute rondom Sneek óók in de herfst en de winter.

Bekijk de route
Embargo! Alleen gebruik Friesland.nl.

5.Goddeloze Singel (29 km)

Ten noordoosten van Feanwâlden ligt een middeleeuws pad met de naam 'Goddeloze Singel'. In de geschiedenis hebben zich op deze plekken een flink aantal huiveringwekkende scenario’s afgespeeld. Je kunt er alles verwachten: lugubere vondsten, griezelige verschijningen en ongure wezens. Pas dus maar op!

Bekijk de route

6. Pontjesroute De 8 van Grou (41 km)

Geniet van een prachtige tocht op de fiets én over het water door het Nationaal Park De Alde Feanen. Met deze route word je maar liefst vijf keer met een pontje naar een volgend uniek gebied gebracht.
 

Bekijk de route

7. Friese Waterlinie (45 km)

De Friese Waterlinie is vlak na 1580 aangelegd, van de Zuiderzee in het westen tot aan de Groningse verdedigingswerken in het oosten. We komen in deze fietsroute langs de verschillende plaatsen waar schansen stonden, de focus ligt in deze route op het oostelijke deel van de Friese Waterlinie.

Bekijk de route

8. De kliffenroute van Gaasterland (29 km)

Fiets langs de kliffen van Gaasterland door het Nationaal landschap Zuidwest Fryslân. De kliffen van Gaasterland zijn een overblijfsel van de voorlaatste ijstijd. Verken dit unieke stukje van Friesland en geniet van de vele vogels die onderweg te zien zijn. 

Bekijk de route

9. Fietsroute Noardlike Fryske Wâlden (125 km)

Eenzame boerderijen en kleine lint- en esdorpen vormen de enige bebouwing in Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Deze grote fietsronde loopt langs een dicht netwerk van houtwallen, elzensingels en bomenrijen. Je fietst langs graslanden en vruchtbare akkers. Onderweg zie je waterpoelen van duizenden jaren oud, die pingoruïnes worden genoemd. Ook passeer je diverse Staten en Stinzen.

Bekijk de route

10. Archeologisch Wad (50 km)

Je start je fietstocht in Harlingen om vervolgens de gezellige drukte van deze havenstad te verwisselen voor de weidsheid en de rust van het terpengebied. Op deze heuvels ontstonden complete dorpen. Ondanks dat veel terpen niet meer duidelijk zichtbaar zijn in het landschap, vertellen ze nog steeds het verhaal van de slimme kustbewoners versus het nietsontziende water.

Bekijk de route

11. Fietsroute uitkijktorens (90 km)

Deze route brengt je langs vijf uitkijktorens in het bosrijke Zuidoost Friesland. In dit 90 kilometer lange fietsrondje, komt je langs de hoogtepunten van de Friese bossen. De 33 meter hoge Bosbergtoren bij Appelscha is zelfs de hoogste uitkijktoren van Friesland.
 

Bekijk de route

12. Culinaire Elfstedentocht (113 km)

Ontdek alle zeven steden uit Zuidwest Friesland met deze fietsroute en doe een culinaire Elfstedentocht: 7 stadjes, 11 hapjes. Smikkel onderweg van heerlijke streekproducten, speciaalbieren en lokaal gemaakte lekkernijen. Denk aan sûkerbôle iis , Staverse Turfham, speciaalbier, Snekersoes of één van de exclusieve 11fountains oranjekoeken. De extra calorieën fiets je er gewoon weer af.

Bekijk de route