Ga naar inhoud
MAP

12 waanzinnige wandelingen in het Friese landschap

Heb je moeite met kiezen? Laat je inspireren met deze 12 mooiste wandelroutes in Friesland. Ze liggen verspreid over de hele provincie: van het waterrijke westen tot aan het beschutte oosten.

1. Adel in De Trynwâlden (9,5 km)

De dorpjes Oentsjerk, Aldsjerk en Mûnein waar deze route langs gaat, vormen samen De Trynwâlden: een bosrijk gebied gelegen op een zandrug ten noordoosten van Leeuwarden. De Trynwâlden hebben een rijke geschiedenis, die zich kenmerkt door de aanwezigheid van de Friese adel. Al vroeg werden hier grote buitenhuizen met parken aangelegd, waarvan de Stania State in Oentsjerk en De Klinze in Aldtsjerk nog intact zijn.

Bekijk de route

2. Terpen kuierroute Wijnaldum (6 km)

Deze wandelroute maakt een ronde om de terpenreeks van Wijnaldum, die bestaat uit zes terpen die naast elkaar op een kwelderwal liggen. Wijnaldum (Wynaam in het Frysk) is een bijzondere bestemming als je van archeologie houdt. Het dorp was al in de 7e eeuw een belangrijke vestiging.

Bekijk de route

3. Rondje Drents-Friese Wold (8,5 km)

Hoewel je op deze wandelroute slechts een klein deel van het Drents-Friese Wold te zien krijgt, is het een mooie kennismaking met één van de grootste aaneengesloten bosgebieden van ons land. Je zult ontdekken dat het een afwisselend natuurgebied is, waar je ook zandverstuivingen, vennetjes, heide en moeras tegenkomt.

Bekijk de route

4. Pontje wandelrondje Bloksloot (10 km)

Waai lekker uit tijdens deze wandeltocht in het waterrijke gebied tussen Sneek en Joure, onderweg steek je tweemaal het water over met het veerpontje bij Broek.
 

Bekijk de route

5. Rondje Buitenpost - Veenklooster (15 km)

Vanaf station Buitenpost maak je een wandelroute door bosrijk gebied bij het dorp Veenklooster. Lange tijd lag bij dit dorp het meest noordelijke bos van Nederland. Deze wandelroute combineert de prachtige natuur met de historie van de omgeving.

Bekijk de route

6. Dijken, Torens en Vissers (13 km)

Tijdens deze 13 km lange wandeltocht wandel je vanuit de oude kerk in Minnertsga door het kleilandschap de Grote Noorderpolder binnendijks over de langgerekte kwelderrug die al dateert van de tiende/elfde eeuw.
 

Bekijk de route
Een kudde schapen graast op een dijk in Friesland.

7. Kraanlannen (4,5 km)

De Kraanlannen is een moerassig natuurgebied aan de rand van Nationaal Park De Alde Feanen, waar otters en meer dan zestig soorten broedvogels leven. Het hele jaar kun je hier mooi wandelen. Trek bij nat weer wel hoge wandelschoenen of laarzen aan!
 

Bekijk de route

8. Wandelroute Wolvetinte (7 km)

Dit wandelrondje voor fijnproevers is verscholen aan de oever van de Fluessen. Eeuwenlang was de Liewspolder een weidegebied, in 2013 is het teruggeven aan de natuur. Rond de verdwenen boerderij Wolvetine ligt nu de gelijknamige route. Het kunstwerk in de vorm van de nok van de boerderij kun je boven het water zien uitsteken. In een schuur bij de boerderij op nummer 4 is een kleine expositie met bodemvondsten uit het gebied ingericht.

Bekijk de route
Expeditie oerpolder bij It Heidenskip, Zuidwest Friesland

9. Van historische terp naar terp van de toekomst (10 km)

Terpen zijn belangrijke verschijningen in het Friese landschap. Deze route brengt je van de historische terp bij Hegebeintum naar de terp van de toekomst. Deze buitendijkse terp is een idee van de inwoners van Blije. Een bijzondere belevingsplek waar oude verhalen verteld worden en nieuwe verhalen ontstaan.

Bekijk de route

10. Friesland buitendijks (8 km)

Deze route voert je over de rechte paden door het typische Bildtse landschap en langs of door het prachtige natuurgebied Noarderleech; één van de grootste kwelders van Europa en ooit het werkterrein van de slikwerkers.

 

Bekijk de route

11. In adellijke voetsporen (11 km)

Altijd al benieuwd hoe de adellijke families vroeger hebben geleefd? In deze historische wandelroute neemt Jort Kelder je mee door de pittoreske dorpjes: Olterterp en Beetsterzwaag. Je stopt bij verschillende landhuizen met een historisch karakter.
 

Bekijk de route

12. Pingjumer Gulden Halsband (15 km)

Rondom Pingjum wierpen bewoners aan het einde van de elfde eeuw een merkwaardige ringdijk op: de Pingjumer Gulden Halsband. Deze dijk zou Pingjum en haar omliggende landbouwrgonden eeuwenlang beschermen tegen het water. Deze wandelroute leidt je langs de overblijfselen van deze oude dijk.

Bekijk de route