Friesland by night: ontdek Friesland in het donker

Discover the dark in Friesland

Ongestoord genieten van de sterrenhemel, wie wil dat nou niet? De oeh-oeh van een uil in de verte. Krekels in het gras. Wind langs de daken en golfjes in het water. Je hoort het alleen wanneer het écht stil is. Wanneer de ondergaande zon de lucht kleurt en de wereld afkoelt van een lange werkdag.  Het is het moment om elkaar op te zoeken bij een kampvuur en tot laat te luisteren naar de mooiste verhalen. Om hertjes te spotten in de schemering. Om de bank te verruilen voor een boomstronk en ademloos naar de maan te staren. Op een heldere avond kun je de kraters tellen.

Inspiratie voor een ruimtereis naar Friesland - Onze provincie op haar donkerst

Give me some space

Give me some space

Elon Musk, Richard Branson en ook onze eigen André Kuipers zijn allemaal bekende ruimteliefhebbers. We begrijpen dat een enkele reis outer space niet voor iedereen haalbaar is. Dus hou beide voeten op de grond en beleef een ander soort ruimte: wij hebben de plekjes die jou het gevoel geven dat de Melkweg aan je voeten ligt op een rijtje gezet. Pak je fiets, auto of spaceshuttle en zet koers richting Friesland, want wij hebben Eise Eisinga en zijn Planetarium. Je spacesuit mag je thuislaten, hoeft niet natuurlijk.

explore the north

explore the north

Wandel je mee door de Leeuwarder binnenstad? Laat je verrassen door verhalen en muziek, beeldende kunst, theater en nog veel meer. Lokale helden delen het podium met internationale toppers en jong talent speelt samen met oude bekenden: van klassieke virtuozen tot elektronische avonturiers.

© Merk Fryslân
Dark sky park

Dark sky park

Afgekochte foto's 2019.

© Marcel van Kammen

Beleef het nachtelijke luchtruim, vergaap je aan de Melkweg en tel sterren tot je niet meer kunt. Hier vind je één van de weinige officiële Dark Sky Parken van ons land. Geen felle stadsverlichting en luchtvervuiling, maar het pure pikkedonker en de sterrenhemel. 

Nachtmuziek

Nachtmuziek

Bleef het donker optimaal met deze dromerige deuntjes voor de eenzame avonden, relaxte nachten en mooie momenten. Deze artiesten zingen letterlijk de sterren van de hemel met nummers als 'Rewrite the Stars', 'Dark Times' en 'Saturday Nights'.

 

Laat je verrassen - Op de donkerste plek van Nederland

Stap die nacht in. Voel de avond op je wangen, adem de koele lucht in en kijk om je heen. Spot vleermuisjes aan het werk terwijl egeltjes stiekem de stoep op kruipen. Hang in het gras om ver weg sterren te zien vallen. Doe een wens! Hoor de stilte. 

Zie je wel? In het donker beleef je zoveel moois.

Wie, wat, waar? - Alle nachtelijke uitjes in Friesland

De donkerste tips van anderen - Bloggers over Friesland in het donker