Ga naar inhoud
MAP
nl

Opgaan in het duurzame landschap van Friesland

Nu & straks

In verband met corona maatregelen kan de informatie op deze site onjuist zijn. 

Het vruchtbare landschap in Friesland staat soms létterlijk bol van de geschiedenis. De vele terpen leverden vruchtbare grond en uit de klei kwamen de lekkerste knollen, bonen en aardappelen. Op dat landschap moeten we goed passen, zodat het nu en later bijdraagt aan een gezond en groen Friesland. En daar wordt hard aan gewerkt. Hoe jij je helemaal kan onderdompelen in het duurzame landschap, ontdek je hieronder!

 

Duurzaam landschap

Dat Friezen ‘wijs zijn’ met hun landschap, bewijzen ook de Nationaal Parken. Friesland telt er maar liefst vier, en allemaal hebben ze een geheel eigen karakter. Van het rauwe Waddengebied in het noorden, tot de bosrijke vlaktes in het oosten. Extra bijzonder; naast de Nationaal Parken vind je in Friesland ook de enige twee Dark Sky Parken van ons land. Daar is het zo donker dat je op heldere nachten de nevel van de Melkweg ziet. 

Landschapsfotografie

Landschapsfotografie

Wil je leren hoe je het landschap in zijn mooiste vormen vangt in beeld? Volg dan één van de landschap fotografieworkshops van Miriam van Dun!

Kening fan 'e greide

Kening fan 'e greide

Fiets deze weidevogel fietsroute langs vier vogelkijkhutten.

Slootjesdag

Slootjesdag

Pak je schepnetje, zoekkaart en ander gereedschap er maar bij want we gaan op slootjesexpeditie en duiken in de wondere waterwereld. Het leukste uitje voor kinderen tot 12 jaar!

Vogelreservaten

Vogelreservaten

De vogelreservaten van Natuurmonumenten op Skrok, Skrins en Lionserpolder zijn een mooi voorbeeld van hoe we de weidevogels kunnen behouden. In de Lionserpolder in de Greidhoek wordt samen met de boeren deze polder steeds. Natuurvriendelijker ingericht en waar nodig wordt het waterpeil verder verhoogt. Nergens in Nederland werken boeren, natuurorganisaties en vrijwilligers samen om de weidevogelstand te verhogen.

Vogelkijkroute

Vogelkijkroute

Spot jij de oeverzwaluw of gekraagde roodstaart?

Duurzaam overnachten

Wie dacht dat je duurzaamheid alleen met je ogen open kunt beleven, heeft het mis. We hebben zat ondernemers die inzien dat ook onze accommodaties duurzaam moeten zijn. Kende je bijvoorbeeld deze slaapplekken al? Lekker even helemaal weg, opgaan in de natuur op een duurzame locatie!

Ik zie een landschap van slikvelden, zomerpolders en kwelders dat instant rust geeft

Roots Magazine

Buy and eat local

Bron van energie

Wind, zon, water… We hebben er zat van en juist daarom is Friesland koploper op het gebied van energiewinning. Dat bewijzen we bijvoorbeeld met de WaterCampus Leeuwarden, waarmee de stad zich ontwikkelde tot European Capital of Water Technology. Op de campus komen innovatie, onderzoek en kennis samen. De internationale samenwerking leidt tot kennis, talent en ondernemerschap, waarmee de WaterCampus bijdraagt aan oplossingen voor de wereldwijde waterproblematiek. Er zijn tal van initiatieven maar we lichten er hier een paar voor je uit als je meer wil weten over duurzame energiewinning en toepassing in Friesland.

Klimaatcollege

Klimaatcollege

Hoe snel gaat die stijging van de zeespiegel en wat betekent het voor Friesland waar we onder zeeniveau wonen? Hoe blijven we de zee de baas?
In dit klimaatcollege met Gerrit Hiemstra en Carlien Bootsma krijg je antwoord op deze vragen

De weg naar duurzamere landbouw

De weg naar duurzamere landbouw

De Nederlandse landbouw staat op een keerpunt. Steeds meer mensen beseffen dat het echt anders moet: duurzamer, met meer aandacht voor biodiversiteit, dierenwelzijn en het landschap. Deze pioniers laten zien dat het kan.

Circulair Friesland

Circulair Friesland

Het cirkeltje rond maken lijkt eenvoudig. Circulair gaat verder dan papier scheiden en een tochtje naar de glasbak. Circulair Friesland brengt mensen samen die het verschil willen maken en moedigt ze aan om wilde ideeën in de praktijk te brengen. Twee weken fossielvrij voortbewegen bijvoorbeeld of een nieuw businessplan maken tijdens een workshop met CIRCO track.

De Nieuwe Afsluitdijk

De Nieuwe Afsluitdijk

De Afsluitdijk was een staaltje bouwkundig vernuft toen die in 1932 opende. Een dijk van een dijk dus, die al bijna 90 jaar zijn werk doet. Dat zou je duurzaam kunnen noemen. Maar ook een dijk moet met zijn tijd meegaan. De Nieuwe Afsluitdijk zet vooruitstrevende duurzame projecten op gebied van energiewinning in. Energie opwekken uit het verschil tussen zout en zoet water bijvoorbeeld. En onderwatervliegers die gebruik maken van het tij.

Ontdek de andere Friese landschappen

Duinen en dijken, bossen en stranden, meren en moerassen. Nergens anders vind je zoveel verschillende landschappen per vierkante kilometer als in Friesland. Ga op ontdekkingstocht en laat je verassen door één van de andere landschappen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens