Ga naar inhoud
MAP

Opgaan in het duurzame landschap van Friesland

Nu & straks

In verband met corona maatregelen kan de informatie op deze site onjuist zijn. 

Het vruchtbare landschap in Friesland staat soms létterlijk bol van de geschiedenis. De vele terpen leverden vruchtbare grond en uit de klei kwamen de lekkerste knollen, bonen en aardappelen. Op dat landschap moeten we goed passen, zodat het nu en later bijdraagt aan een gezond en groen Friesland. En daar wordt hard aan gewerkt. Hoe jij je helemaal kan onderdompelen in het duurzame landschap, ontdek je hieronder!

 

Duurzaam landschap

Dat Friezen ‘wijs zijn’ met hun landschap, bewijzen ook de Nationaal Parken. Friesland telt er maar liefst vier, en allemaal hebben ze een geheel eigen karakter. Van het rauwe Waddengebied in het noorden, tot de bosrijke vlaktes in het oosten. Extra bijzonder; naast de Nationaal Parken vind je in Friesland ook de enige twee Dark Sky Parken van ons land. Daar is het zo donker dat je op heldere nachten de nevel van de Melkweg ziet. 

Landschapsfotografie

Landschapsfotografie

Wil je leren hoe je het landschap in zijn mooiste vormen vangt in beeld? Volg dan één van de landschap fotografieworkshops van Miriam van Dun!

Kening fan 'e greide

Kening fan 'e greide

Fiets deze weidevogel fietsroute langs vier vogelkijkhutten.

Slootjesdag

Slootjesdag

Pak je schepnetje, zoekkaart en ander gereedschap er maar bij want we gaan op slootjesexpeditie en duiken in de wondere waterwereld. Het leukste uitje voor kinderen tot 12 jaar!

Vogelreservaten

Vogelreservaten

De vogelreservaten van Natuurmonumenten op Skrok, Skrins en Lionserpolder zijn een mooi voorbeeld van hoe we de weidevogels kunnen behouden. In de Lionserpolder in de Greidhoek wordt samen met de boeren deze polder steeds. Natuurvriendelijker ingericht en waar nodig wordt het waterpeil verder verhoogt. Nergens in Nederland werken boeren, natuurorganisaties en vrijwilligers samen om de weidevogelstand te verhogen.

Woodlandart

Woodlandart

In de gemeente Smallingerland kun je zomaar een kunstwerk gemaakt van wilgentenen tegenkomen! Ontdek ze allemaal en fiets de route!

Vogelkijkroute

Vogelkijkroute

Spot jij de oeverzwaluw of gekraagde roodstaart?

Laarzenexcursie Ottema-Wiersmareservaat

Laarzenexcursie Ottema-Wiersmareservaat

Ga op laarzenexcursie door het unieke laagveenmoerasgebied bij Hurdegaryp en ontdek de bijzondere vleesetende plant Groot Blaasjeskruid.

Op orchideeëntocht in Nationaal Park Lauwersmeer

Op orchideeëntocht in Nationaal Park Lauwersmeer

Met wel 10 soorten ontdek je veel verschillende vormen van de orchidee.

Duurzaam overnachten

Wie dacht dat je duurzaamheid alleen met je ogen open kunt beleven, heeft het mis. We hebben zat ondernemers die inzien dat ook onze accommodaties duurzaam moeten zijn. Kende je bijvoorbeeld deze slaapplekken al? Lekker even helemaal weg, opgaan in de natuur op een duurzame locatie!

  • Energieneutraal landgoed

  • Milieuvriendelijke boomhut

  • Zonnehuisjes in IJlst

    Geniet van een duurzaam landschap en overnacht in een sinnehúske met zonnepaneel op het dak en elektrische sloep voor de deur.

  • Huisje in de ongerepte natuur

  • Duurzame waterlodges in Pean

Ik zie een landschap van slikvelden, zomerpolders en kwelders dat instant rust geeft

Roots Magazine

Buy and eat local

Bron van energie

Wind, zon, water… We hebben er zat van en juist daarom is Friesland koploper op het gebied van energiewinning. Dat bewijzen we bijvoorbeeld met de WaterCampus Leeuwarden, waarmee de stad zich ontwikkelde tot European Capital of Water Technology. Op de campus komen innovatie, onderzoek en kennis samen. De internationale samenwerking leidt tot kennis, talent en ondernemerschap, waarmee de WaterCampus bijdraagt aan oplossingen voor de wereldwijde waterproblematiek. Er zijn tal van initiatieven maar we lichten er hier een paar voor je uit als je meer wil weten over duurzame energiewinning en toepassing in Friesland.

Circulair Friesland

Circulair Friesland

Het cirkeltje rond maken lijkt eenvoudig. Circulair gaat verder dan papier scheiden en een tochtje naar de glasbak. Circulair Friesland brengt mensen samen die het verschil willen maken en moedigt ze aan om wilde ideeën in de praktijk te brengen. Twee weken fossielvrij voortbewegen bijvoorbeeld of een nieuw businessplan maken tijdens een workshop met CIRCO track.

De Nieuwe Afsluitdijk

De Nieuwe Afsluitdijk

De Afsluitdijk was een staaltje bouwkundig vernuft toen die in 1932 opende. Een 32 km lange verbinding tussen Noord-Holland en Friesland, maar ook een waterkering tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. Een dijk van een dijk dus, die al bijna 90 jaar zijn werk doet. Dat zou je duurzaam kunnen noemen. Maar ook een dijk moet met zijn tijd meegaan. De Nieuwe Afsluitdijk zet vooruitstrevende duurzame projecten op gebied van energiewinning in. Energie opwekken uit het verschil tussen zout en zoet water bijvoorbeeld. En onderwatervliegers die gebruik maken van het tij.

Duurzaam Heeg

Duurzaam Heeg

Het dorpje Heeg staat bekend als watersportdorp. Omringd door het blauwe water van het Heegermeer en het IJsselmeer is dat niet gek. Maar wist je dat het dorp ook heel groen is? Zo kan je in de elektrische deelauto stappen om verse eitjes te halen bij de lokale kippenboer of fruit te plukken in de boomgaard. Lekker lokaal en echt dichtbij.

LabVlieland

LabVlieland

Een heel eiland als laboratorium?  Vlieland maakt het waar. Lab Vlieland is de proeftuin voor een nieuwe wereld. Hier in de zeelucht krijgt je hoofd de ruimte voor de tofste ideeën en is het eiland een broedkamer voor denkende doeners.

Ontdek de andere Friese landschappen

Duinen en dijken, bossen en stranden, meren en moerassen. Nergens anders vind je zoveel verschillende landschappen per vierkante kilometer als in Friesland. Ga op ontdekkingstocht en laat je verassen door één van de andere landschappen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens