Ga naar inhoud
Favorieten 0

Zes keer eropuit met je camper in Friesland

Wil jij met een camper Friesland verkennen? Dan helpt deze blog je op weg om een keuze te maken. We zochten naar camperplaatsen in alle uithoeken van Friesland en zetten ze hier voor je op een rijtje. ​

Lauwersmeer: voor de natuurliefhebber

Natuurcamping ’t Dreamlân (het droomland) ligt midden in het nergens. Nou ja, je bent ergens, maar probeer maar eens uit te leggen waar. Je bent in elk geval in het midden van de natuur. Deze camping heeft alles wat je nodig hebt, schaduw, water en voorzieningen. En van het gras wordt hooi gemaakt dat een paar kilometer verderop een kleine kudde paarden de wintermaanden voedt. Perfect voor iedereen die rust zoekt en er ook spontaan even op uit wil. En dan zijn Lauwersoog en de Waddenzee heel dichtbij. 

Stap op de boot naar Schiermonnikoog of verken het vaste land met een tuktuk. In deze omgeving vind je veel streekwinkeltjes bij de boer zoals de Timpelsteed en boerderijwinkel Friesian Angus wiens koeien in het Lauwersmeer gebied grazen. Met een beetje mazzel mag je de kalfjes in de stal bekijken. De dichtstbijzijnde stad is Dokkum, een knusse stad, op zijn Fries gezegd smûk stêdsje, vol charme, historie, eetgelegenheden en winkeltjes.

Harlingen: voor de snuivers van zeelucht en cultuur

Camping de Zeehoeve ligt pal aan de dijk die over de Waddenzee uitkijkt. Links ligt de afsluitdijk die de wateren van de Waddenzee en het IJsselmeer doorklieft en rechts de historische havenstad Harlingen. Parkeer je camper en bezoek beide, is ons advies. Het Afsluitdijk Waddencenter neemt je mee in de verhalen rondom de afsluitdijk en de gevolgen voor mens en natuur. Een schitterend gebouw met vanaf het dak een uitzicht waar je geen genoeg van kan krijgen.

Pal ernaast ligt het Kazemattenmuseum rondom de bunkers die in de tweede oorlog een rol speelden bij de kust verdediging. Dit museum verteld over hun rol, maar vooral ook over de mensen die in de bunkers leefden. De stad Harlingen heeft een veel oudere geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen, maar vooral uit de walvisvaart van de 16e eeuw.  Bezoek het expeditieschip van Willem Barentsz of verschans je in restaurant `t Havenmantsje. Waar je ook bent, de zee is altijd dichtbij.

je bent ergens, maar probeer maar eens uit te leggen waar

Heeg: voor de duurzame waterliefhebber

Camping Vrijhaven ligt pal aan het water vlak bij Heeg. Wie Heeg zegt, zegt watersport. Vanaf je standplaats duik je zo het water op met sloepen, valkjes, supboards, kano's en windsurfplanken. Aanmeren bij de Rakkenpôlle is een aanrader. Dit kunstmatige eilandje in het Heegermeer is open voor publiek en hier kan je tegen een kleine compensatie overnachten en een kampvuur maken.

Wist je dat Heeg hard op weg is om één van de meest duurzame dorpen te worden? Zo is er een beweegtuin en liftplaats of gebruik je een deelauto, alles om de omgeving een groene toekomst te geven. Geniet je liever vanaf de wal van bootjes, dan raden we een hapje en drankje aan bij Eetcafé Tante Sjuul by Anja met uitzicht op de haven. Heeg mag dan wel een dorp zijn, het is er alles behalve saai en uitgestorven in het voorjaar en zomer.

Aldeboarn: voor de rustzoeker met (klein)kinderen

Camperplaats It Fjûrlân is een boerderij in de buurt van Aldeboarn. Beide woorden zijn misschien lastig uit te spreken, je bent dan ook in Friesland met haar eigen taal. Niet ver van de camperplaats lig één van de vier Nationale Parken die de provincie rijk is: de Alde Feanen. De Oude Venen, in het Nederlands, zijn ontstaan door veenafgravingen die turf opleverde voor de kachels in Amsterdam en omstreken. Met een skûtsje werden de vracht over de Zuiderzee getransporteerd.

Het museum over de Friese vrachtschepen is een bezoekje waard. Vooral als de (klein)kinderen mee zijn. Wanneer dat het geval is, neem dan ook een kijkje bij één van de twee kaasboerderijen bij Aldeboarn: de Deelen en de Gelder. Hier ontmoet je de koeien en kalfjes, kan je gaan picknicken of zelf kaas maken. En mocht je nog honger hebben en niet uitgespeeld zijn, ga dan lekker eten bij Paviljoen Salt met omheind speelterrein en Salt Tropez strand om bij te komen. 

Wist je dat Heeg hard op weg is om één van de meest duurzame dorpen te worden?

Retrocamper huren?

Heb je zelf geen camper en wil je op pad in een toffe retrocamper? Huur dan een vintage Volkwagen bij Dreambus om er in stijl op uit te trekken. Dreambus zit in Drachten in het midden van Friesland en van hieruit kun je dus alle windstreken van Friesland ontdekken.  

Huur je camper

Meer blogs lezen? Bekijk dan ook