't Havenmantsje
Harlingen
Als je het over het waddengebied van Friesland hebt, denk je vaak alleen aan de Waddeneilanden. Wist je dat de Friese kust ook tot het waddengebied behoort? Een verborgen kustlijn met prachtige stranden, pittoreske steden en een uitgestrekt landschap. Maak van de Friese kustlijn jouw onvergetelijke vakantie of maak het wachten op de boot naar één van de eilanden een stuk comfortabeler.
Hegebeintum
© Marcel van KammenHegebeintum
Wachten op Hoog Water
© Jonathan DoornenbalHolwerd
Zwarte Haan
St Jacobiparochie
615282b9fb10c9cbecc92e12f2bf96f8d40d4e0d.jpg
Makkum
2240.jpg
Moddergat
Bonifatiuskapel
© Marcel van KammenDokkum
Beeldbank 4918.
© Theo de WitteOver de dynamiek van het Wad en het leven langs de kust zijn de mooiste verhalen te vertellen. Die verhalen wil Sense of Place ophalen, uitvergroten en vieren. Dat doen ze niet alleen met een reeks kunstwerken langs de gehele Waddenkust, maar ook met allerlei kleinere projecten: overkoepelende verhalenroutes, tijdelijke exposities en ontmoetingen. Waaronder het liggende fotokunstwerk midden in de Ozingadobbe, de plek waar de paarden in 2006 ingesloten raakten.
De combinatie van cultuurhistorische en natuurlijke elementen maakt Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden tot een uniek gebied in Europa. Het 165 km lange wandelnetwerk door het gebied vertelt over de eeuwenoude historie: sporen van honderden jaren oud zijn nog steeds te zien. Pingo's uit de ijstijd, keileem in de ondergrond, veenvorming en -afgraving en de kleinschalige agrarische percelen afgebakend door elzensingels en boomwallen.
De ‘haselbol’ was vroeger hét gebakje van de Franeker hoogleraren. Tot het ‘Loskop-schandaal’ van 1642… Een drietal studenten had geprobeerd in te breken in Café De Bogt fen Guné. Maar ze werden gesnapt en moesten voor de rechter verschijnen. Toen ze binnenkwamen, ontstak de voorzitter van de rechtbank, professor Henricus Brassaert in grote woede. Eén van de verdachten bleek namelijk zijn bloedeigen zoon Marius te zijn. De rector begon te ‘flokken en skellen’ en maakte hem uit voor ‘loskop’ en ‘holbol’. Hij nam zelfs één van de haselbollen die voor hem op tafel stonden, en smeet hem richting zijn zoon. Maar Marius was snel en kaatste de bol terug, recht in het oog van theoloog Johannes Maccovius.
Dit werd natuurlijk een geweldige rel en alle betrokkenen wilden het voorval het liefst zo snel mogelijk vergeten. Maar de Franeker bakkers zagen juist brood in het schandaal. Voortaan verkochten zij hun haselbollen als ‘Loskoppen’. Heel Franeker smulde er van. Nu, bijna vier eeuwen later vinden de Franeker bakkers het de hoogste tijd om dit traditionele gebakje opnieuw te introduceren. Iedereen moet weer kunnen genieten van de overheerlijke ‘Loskoppen’. Maar wel met een waarschuwing: ‘Niet mee gooien!’.
Lees meer over de LoskopDeze website maakt gebruik van cookies (Functioneel, Analytisch, Marketing) die noodzakelijk zijn om de website zo goed mogelijk te laten functioneren. Door op accepteren te klikken, geef je aan hiermee akkoord te gaan.
Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl
Menselijke validatie is misluktLees hier hoe wij omgaan met je gegevens