Ga naar inhoud
MAP

Friese Waddenkust

Als je het over het waddengebied van Friesland hebt, denk je vaak alleen aan de Waddeneilanden. Wist je dat de Friese kust ook tot het waddengebied behoort? Een verborgen kustlijn met prachtige stranden, pittoreske steden en een uitgestrekt landschap. Maak van de Friese kustlijn jouw onvergetelijke vakantie of maak het wachten op de boot naar één van de eilanden een stuk comfortabeler.

Highlights van de waddenkust

Het verhaal van het Loskop-schandaal


De ‘haselbol’ was vroeger hét gebakje van de Franeker hoogleraren. Tot het ‘Loskop-schandaal’ van 1642… Een drietal studenten had geprobeerd in te breken in Café De Bogt fen Guné. Maar ze werden gesnapt en moesten voor de rechter verschijnen. Toen ze binnenkwamen, ontstak de voorzitter van de rechtbank, professor Henricus Brassaert in grote woede. Eén van de verdachten bleek namelijk zijn bloedeigen zoon Marius te zijn. De rector begon te ‘flokken en skellen’ en maakte hem uit voor ‘loskop’ en ‘holbol’. Hij nam zelfs één van de haselbollen die voor hem op tafel stonden, en smeet hem richting zijn zoon. Maar Marius was snel en kaatste de bol terug, recht in het oog van theoloog Johannes Maccovius.

Dit werd natuurlijk een geweldige rel en alle betrokkenen wilden het voorval het liefst zo snel mogelijk vergeten. Maar de Franeker bakkers zagen juist brood in het schandaal. Voortaan verkochten zij hun haselbollen als ‘Loskoppen’. Heel Franeker smulde er van. Nu, bijna vier eeuwen later vinden de Franeker bakkers het de hoogste tijd om dit traditionele gebakje opnieuw te introduceren. Iedereen moet weer kunnen genieten van de overheerlijke ‘Loskoppen’. Maar wel met een waarschuwing: ‘Niet mee gooien!’. 

Lees meer over de Loskop

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens