Ga naar inhoud
Favorieten 0

24 uur opladen zoals dat alleen in Friesland kan

Weet je waar jij aan toe bent? Zilte wind, het weidse kleilandschap en grote openlucht kunstwerken van internationale artiesten: de historisch havenstad Harlingen is een uitstekende plek om lekker je neus in de wind te steken. 

In de ochtend - Kuier door de historische binnenstad (2,5 uur)

De belangrijke handelspositie aan zee, maakte Harlingen tot een welvarende stad. Dat zie je terug in de meer dan 500 monumentale panden die de stad rijk is. Nergens anders in Nederland vind je zoveel gerestaureerde monumenten per vierkante meter. Eat your hart out Amsterdam! Van de grote pakhuizen aan de Noorderhaven tot de kleine huisjes aan de Zoutsloot: misschien wel de trots van Harlingen. Het eerste monument dat deze metamorfose mania onthulde, heet nu eetcafé Nooitgedagt. Het pakhuis uit 1647 is werkelijk een plaatje, dus schiet er gerust één! Begint je maag al te rammelen? Bestel dan een visje in een sfeervol Grand Café of to-go bij een viskraam.  

Tips in Harlingen

In de middag - Tour op een elektrische motor langs de Waddenkust (4 uur)

Trek langs UNESCO wereld erfgoed de Waddenzee en door het weidse kleilandschap rond Harlingen. De wad-choppers in Harlingen geven je het Harley Davidson gevoel zonder dat je vervuilende uitlaatgassen deze unieke natuur in pompt. Win-win. Op één accu rijd je wel 80 km, een aardig rondje dus. Kleed je warm aan zoef door het meditatieve groene landschap naar buurstad Franeker, of wapper langs de waddenkust naar de indrukwekkende afsluitdijk.

Bezoek in de buurt

Uitwaaien op de Zuiderpier

Kom bij van je avonturen op de wad-chopper in een knus café. Met zonsondergang wil je op de Zuiderpier zijn om de zon in het water te zien zakken. Tijdens it gouden oerke (vertaling: golden hour) geeft de natuur een aangename lichtshow. Schrik niet als je halverwege de pier een potvis denkt te spotten. De levensechte walvis fontein is een werk van het internationaal gerenommeerde kunstenaarsechtpaar: Jennifer Allora & Guillermo Calzadilla. Het kunstwerk is onderdeel van de 11fountains: elf fonteinen gemaakt door internationale kunstenaars in de elf Friese steden.

In de avond - Struin door de eigenzinnige Willemshaven (1 uur)

Bestijg het Badhuus voor een vogelperspectief over de Willemshaven en bewonder de replica van het Willem Barentsz expeditieschip in het licht van de vuurtoren: die als pensionaris nu dienst doet als unieke hotelkamer. De Willemshaven zit vól bijzondere overnachtingen waar je niet langer alleen van droomt, maar nu ook ín kan dromen: een reddingsboot, een trechterhotel en zelfs bovenin een havenkraan. Wandel in je zoektocht naar een hapje eten ook door de poort van de keermuur: een knap staaltje verdegingswerk tegen de altijd dreigende zee. Daarachter ligt het voormalige gerechtsgebouw uit 1884 waar ze nu culinaire gerechten serveren. Het is een historisch stukje Harlingen direct aan zee, dus neem zeker even een kijkje. 

een historisch stukje Harlingen direct aan zee

Proef de smaken van Het Brouwdok (1,5 uur)

’s Avonds borrel je lekker na met de lokale bieren van Het Brouwdok in de Willemshaven. Buitendijks gebrouwen, zeewaardig bier. Tsjoch! Zeggen we dan. Dat is Fries voor proost uiteraard. Voor de liefhebber is er elke vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 14:00 een rondleiding door de brouwerij te boeken. Wil iedereen graag proeven? Kom dan met de trein, dat is ook nog eens duurzaam. 

Bezoek het kunstwerk Broken Jug (30 minuten)

Voor eiland bezoekers is Broken Jug de poort naar de stad. Nu verlaat je de stad juist ‘door’ de poort. In het donker is het kunstwerk van de wereld beroemde kunstenaar Frank Stella misschien wel op zijn mooist. Gekleurde lichten zetten de uitbundige vormen van het sculptuur, op basis van het getij in de spotlight. Je zou er bij moeten gaan zitten om het veertien meter hoge schouwspel rustig in je op te nemen. 

Met al die indrukken en frisse wind tussen je oren ga je opgeladen terug naar huis. Wist je dat de wind van zee en de aanwezigheid van open water bewezen goed is voor je (mentale) gezondheid? De dokters van vroeger waren dus iets op het spoor toen ze mensen op recept naar de zee stuurden.

Alle tips op de kaart

Wil je nog verder opladen? Bekijk dan ook