Ga naar inhoud
Favorieten 0

Ontdek deze 7 koffiespots in Friesland

Net eameljen foar de kofje is een Friese uitdrukking waarmee we zeggen: niet zeuren voordat ik mijn koffie gehad heb. Natuurlijk met een dikke knipoog. Of je het nu als espresso, cappuccino, latte, flat white, of gewoon zwart als de nacht drinkt. Om je verblijf in Friesland zo mindful mogelijk te maken, raden we aan om onderweg met je camper gebruik te maken van een koffiemoment en echt tot rust te komen.  Friesland biedt meer dan voldoende unieke koffiespots met een eigen uitzicht. Van een bakje bij de gracht, op een dijk tot midden in een nationaal park. Vind jouw favoriete koffiespot in Friesland.

Wierum

Stap je camper uit met een klapstoel en bakje koffie onder de arm en loop richting de verre uitzichten van het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee. Boven op de seedyk is de rust voelbaar. De natuur regeert hier en vormt het uitzicht met slik, geulen en zandplaten die door eb zichtbaar worden en zich weer onder laten lopen tijdens het opkomende tij. Naast de invloed van eb en vloed, speelt ook de wind een rol in het landschap waar je je koffie nuttigt.  Wil je na je koffie nog dieper in het wad duiken dan starten vanaf Wierum wadlooptochten naar Engelsmanplaat tussen de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog.

Nationaal Park de Alde Feanen

Friesland heeft vier Nationale Parken en de Alde Feanen is daar één van. Het dorp Earnewâld ligt in het hart van het park. Vanuit je camper loop je zo naar de rand van het water waar je op de kade geniet van je koffie, terwijl de skûtsjes, kano’s en zeilschepen voorbij varen. Na je laatste slok kan je het pontje nemen naar het bezoekerscentrum waar je alle informatie vindt over het eeuwenoude veengebied en haar vele wandel- ,vaar- en fietsroutes.  Als je de smaak van pontjes varen te pakken hebt is de fietsroute “De 8 van Grou” echt iets voor jou. Vanaf het water of de wal,  Nationaal Park de Alde feanen is vanuit iedere hoek te mooi om links te laten liggen. 

Nationaal park Drents-Friese Wold

In het zuidoosten van Friesland, op de grens met de provincie Drenthe vind je nog een nationaal park, het Drents-Friese Wold. Eén van de grootste aaneengesloten bosgebieden van Nederland, maar er is meer dan alleen bomen;  zandverstuivingen, vennetjes, heide en moeras maken het een oase van diversiteit. Midden in deze bossen vind je meerdere plekken waar je je camper parkeert om te genieten van je zelfgebrouwen koffie. Bij het bezoekerscentrum kan je naast informatie ook koffie vinden, met gebak. Aan jou de keus. Mis je het uitgestrekte landschap waar Friesland bekend om staat? Beklim dan de Bosbergtoren. Een 33 meter hoge toren vanaf waar je op een heldere dag de Waddeneilanden ziet liggen.  

Net eameljen foar de kofje

Makkum

Wanneer je Friesland via de Afsluitdijk binnenrijdt, neem dan eens de eerste afslag richting Makkum. Van oudsher werd deze plaats ook wel de Poort naar de Zuiderzee genoemd. De rijke visserij- en scheepsbouw geschiedenis is hier nog goed zichtbaar. Dicht bij de scheepswerven vind je een labyrint van steegjes tussen de koopmanshuizen met rijkversierde gevels. Na een wandeling door het dorp is het wel weer eens tijd voor koffie. Wat dacht je van een bakje leut aan het strand? Binnen twee tellen sta je met je voeten in het zand en voel je het IJsselmeer over je tenen golven. Aan de gezellige boulevard vind je hier een aantal restaurants waar je prima kan lunchen of dineren. Sluit je maaltijd af met een fryske kofje en uitzicht over het water. 

Leeuwarden

De hoofdstad van Friesland kan natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Leeuwarden vierde in 2018 haar titel als Culturele Hoofdstad van Europa, samen met de rest van de provincie. Leeuwarden is een moderne stad met bakken historie, waar je je niet hoeft te vervelen. Beklim de scheve toren, de Oldehove, zoek door de smalle straatjes en langs de grachten naar de miniature people of bezoek het Fries Museum. Je camper parkeer je aan één van de mooiste jachthavens van Nederland. De stad slaapt niet, dus je kan maar beter zorgen voor een flinke pot koffie of lekker bijtanken bij de vele koffiecafés die zich in de stad nestelen.

Dokkum

De meest noordelijk gelegen stad van Nederland staat met twee benen in de klei, een nuchter maar hip stadje. Wandel tussen de straatjes richting de bolwerken en bezoek de Bonifatiuskapel en haar processiepark. Er is één onopvallende plek die je niet kan over slaan, het beroemde keerpunt van de Elfstedentocht. Links en rechts vind je naast het water zitbankjes in de vorm van een schaats, de Friese doorloper. Een goede plek voor koffie en een goed gesprek. Vergeet niet een stempel te halen voor de camper Elfstedentocht stempelkaart.  

Waddeneilanden

Wanneer je denkt dat je alles in Friesland gezien hebt, zijn er nog de Waddeneilanden om te ontdekken. Vanuit Harlingen, Holwerd en Lauwersoog rijd je met je camper de veerboot op naar één van deze eilanden. De uitzonderingen zijn Vlieland en Schiermonnikoog waar alleen auto`s van eilandbewonders rijden. Ieder Waddeneiland is uniek op een eigen manier, maar allen staan garant voor onthaasten en uitwaaien. Maak een strandwandeling, fiets over de schelpenpaadjes door de duinen, bezoek één van de donkerste plekje van Nederland op Terschelling of beklim een vuurtoren. Ook, of misschien wel juist, tijdens de wintermaanden zijn de eilanden the place to be.  

Meer blogs lezen? Bekijk dan ook