Ga naar inhoud
Favorieten 0

In 48 uur opladen, zoals dat alleen in Friesland kan

Het is vroeger donker, kouder en je dagen zijn korter. En werk, familie en een beetje sporten moeten allemaal nog in dezelfde 24 uur passen. De sleur begint erin te komen en je besluit er iets aan te doen: opladen in Fryslân, naar buiten, sportief een frisse neus halen. Een heel goed idee en zo kan jouw weekend eruitzien:

Dag 1 | Wadlopen en de waddenkust

Onze eerste tip is ervoor te kiezen om de avond van tevoren de reis naar het noorden van Friesland te maken. Het is dan waarschijnlijk pikkedonker als je aankomt en op een heldere avond zie je hoeveel sterren er eigenlijk zijn. In alle rust check je in bij één van de knusse B&B's en vier je je aankomst met Bierenburg of trek je je terug met een goed boek. 

Het voordeel van een eerste overnachting in Friesland is dat je uitgerust aan je dag begint. Ga dauwtrappen op de dijk en geniet van de zonsopgang of blijf uitslapen en geniet van een ontbijtje. Op het programma van de dag staat hoe dan ook wadlopen. 

Wadlopen

Vanuit het dorpje Moddergat starten het hele jaar door excursies wadlopen; je loopt onder begeleiding van een gids over de zeebodem van het grootste getijdengebied ter wereld en een UNESCO Wereld Erfgoed waar je u tegen zegt. Even door de blubber banjeren en je voelt de magie van een fenomenaal uitzicht. Er is hier helemaal niks, alleen wad. En dat wad bruist van het leven.  Overal zie je wormpjes, schelpdieren en vogels. Op de wapperende wind na is het stil en de natuur strekt zich verder uit dan je ogen kunnen kijken. Het voelt een beetje als het einde van de wereld.   

In het dorp Moddergat staan vier oude vissershuisjes, samen zijn ze het openluchtmuseum ’t Fiskerhúske. Hier laten ze zien hoe het sobere leven van de kustvissersgezinnen eruitzag. Het zal je verbazen dat er nog niet eens zo lang geleden nog gevist en geleefd werd aan de waddenkust. 

 

Van wad naar woud

Het is verstandig om bij daglicht verder te reizen, dan kan je nog even genieten van het landschap dat aan je voorbijtrekt. Natuurlijk is er alle tijd voor een spontane stop onderweg naar de volgende overnachtingsplek. We gaan naar Noardlike Fryske Wâlden, het bosrijke gebied van de provincie.  

Rondom Beetsterzwaag zijn er tal van ovenachtingen en restaurants te vinden. Het leuke aan opladen in Fryslân is dat je zelf kiest waar jij zin in hebt. Of je nu blij wordt van een strak reisplan omdat je gek bent op voorpret of spontaan in de auto stapt en wel ziet wat je onderweg tegenkomt. Deze 48 uur opladen is voor jou.

Dag 2 | Crossen door de bossen

Goedemorgen, durf jij deze dag te beginnen met een plons in het koude water? Koudwaterzwemmen wint aan populariteit. Het is gezond voor je, als je er tenminste met een glimlach ingaat. 

Het is even wennen om jezelf dit aan te leren. Vroeg in het najaar is het water nog niet op z’n koudst, maar bereid je wel goed voor. Friesland staat bekend als een provincie met veel water en dat maakt het dé plek om eerst even in natuurwater te plonsen. Daarna opwarmen met warme thee of koffie en de dag kan beginnen.

Friesland staat bekend als een provincie met veel water en dat maakt het dé plek om eerst even in natuurwater te plonsen

In deze omgeving zijn er geweldige mountainbike routes in de wouden van Appelscha en Beetsterzwaag. Zowel voor de doorgewinterde fietser als een beginner die deze sport wil verkennen. Met je eigen of gehuurde fiets trek je het bos in. Geniet je van de kronkelpaadjes die je innerlijke kompas resetten. Je bent hier tenslotte om je batterij op te laden en alles wat je leven te druk maakt los te laten. Laat het maar achter je, hier in het bos. Je kan nog even één van de uitkijktorens beklimmen en je laatste restje spanning en stress over de boomtoppen uitschreeuwen.  

Culinaire krachtpatsers

Natuurlijk moet de inwendige mens ook op kracht blijven. Je kan natuurlijk in deze omgeving blijven, maar ook even doorrijden naar het waterrijke gebied van de Fryske Marren. In Woudsend vind je bijvoorbeeld hotel-restaurant Omke Jan, waar je geniet van een geweldige maaltijd met lokale ingrediënten. Reis je terug via de afsluitdijk, stop dan in Harlingen bij 't Havenmantsje voor een diner aan het water.  En wil je in de wouden blijven, dan wacht hotel- en sterrenrestaurant Landgoed Lauwswolt op je voor een diner. Eigenlijk raden we je aan om een derde nacht in Friesland het bed in te duiken, dat heb je wel verdiend.

Wil je nog verder opladen? Bekijk dan ook