Ga naar inhoud
MAP

Duurzaam reizen

Tips voor jouw duurzame reis of vakantie

Vakantie vieren in Friesland is altijd een goed idee. Hier kom je naar toe voor nieuwe ontdekkingen en ervaringen. Ook op het gebied van een duurzamere vakantie. En nee, dat hoeft niet altijd veel moeite te zijn of veel geld te kosten. Laat je verrassen hoe makkelijk het soms is om andere, bewustere keuzes te maken. Hiermee verlaag je je eigen footprint en maken we van Friesland een betere plek.

5 tips om bewust op reis te gaan

Minder afval

Ook tijdens je vakantie kan je kiezen voor minder plastic. Neem bijvoorbeeld je eigen herbruikbare waterfles mee. Kies voor producten die een lange levensduur hebben van minder of zelfs geen plastic. Ga je op pad? Neem onderweg als je gaat wandelen, wadlopen of suppen een zakje mee om zwerfafval op te ruimen. Doe je ook mee?

 

Minder afval
  • Minder afval

Lekker lokaal eten

Wat eet jij op vakantie? Ga op ontdekkingstocht langs de boeren op jouw vakantiebestemming en bezoek een boerderijwinkel boordevol heerlijke streekproducten. Kies ook eens voor een restaurant met een menukaart met lokale producten en laat je verrassen door meer kleur op je bord. Want veel groente is wel zo gezond.

 

Lekker lokaal eten
  • Lekker lokaal eten

Slapen met een lage footprint

Kies voor een slaapplek waar rekening gehouden wordt met een betere wereld. Een plek met veel ruimte voor een brede diversiteit voor planten en dieren, waar waterbesparende middelen heel normaal is en duurzame energiebronnen gebruikt worden. Of wat te denken van hergebruik van grondstoffen of sociale en culturele diversiteit? Zo slaap je stukken beter!

 

Slapen met een lage footprint
  • Slapen met een lage footprint

Activiteiten met een lage footprint

Maak kennis met lokale ondernemers die passie hebben voor het gebied. En die oog hebben voor de toekomst en om samen een betere plek te maken. Tijdens jouw vakantie kan je kiezen voor bezoeken aan deze lokale ondernemers. Zo vertrek je naar huis met nieuwe inspiratie en mooie herinneringen!

 

Activiteiten met een lage footprint
  • Activiteiten met een lage footprint

Bewust reizen

Hoe reis jij naar en tijdens je vakantie? Kies bewust en verlaag hiermee je vakantie footprint. Reis bijvoorbeeld met de trein naar je vakantiebestemming of huur een fiets om de omgeving te ontdekken. Wandel eens lekker door het landschap of sup over het water. Zo reis je bewuster én geniet je meer van je omgeving.

 

Bewust reizen
  • Bewust reizen

Duurzame routes