Ga naar inhoud
Favorieten 0

Hindeloopen: Historische Friese stad

Dat het Frysk de officiële tweede taal van Nederland is, is wel bekend. Maar ook het Frysk kent dialecten. Het Hindeloopers is daar eentje van. Zelfs voor Friese oren zijn de klanken van de Middeleeuwse klinkers onwennig. Deze stad doet dingen graag op eigen wijze en dat maakte Hindeloopen, Hylpen, tot een eigengereide trendsetter. De rechtstreekse verbinding van de Zuiderzee naar de Oostzee bracht ze in aanraking met bedrukte katoenen stoffen, de sits. Naast een eigen klank, dus ook eigen kleding. De fashionista`s van de negentiende eeuw vond je in Hindeloopen.

Lekker genieten in Hindeloopen

Ben je op zoek naar praktische informatie voor jouw trip? Neem contact op met VVV Hindeloopen!

Kleurrijke klederdracht

De Hindelooper vrouwen maakten hun rokken en overjassen net als ieder ander in die tijd van wol en linnen. Totdat hun schepen in de late 17e en in de 18e eeuw thuiskwamen met katoen uit India. En wat voor katoen. Vol kleurrijke bloemen en exotische motieven had het een eigen naam: sits. Deze helder gekleurde stof kon je eindeloos wassen zonder dat het een krimp gaf en de heldere kleuren maakten van elke dag een feestje. Wel volgens strenge regels en met symbolische betekenissen. Zo kon je op verschillende manieren zien of het hart van een dame nog vrij of al veroverd was. 

Campagnebeelden Merk Fryslân. Niet kaal gebruiken i.v.m. kans op gebruik anderen.

Met de kwast op tafel

Tegelijkertijd met de kleding onderging ook het interieur een kleurrijke metamorfose, dit keer onder de invloed van het Noorse Rosemåling, althans dat denkt men. Iedere flap-aan-de-wand moest eraan geloven en werd voorzien van schilderwerk. En niet alleen deze handige opklapbare tafeltje, nee, alles wat van hout was werd beschilderd. Meubels, raamkozijnen, de bedstee en zelfs klompen kregen bloemen, bladeren, dieren, zeegezichten, Bijbelse en mythologische afbeeldingen. Het is dankzij Arend Roosje dat deze kunst professioneel bedreven werd, zijn achternaam is verbonden met de stad en de schilderkunst: Roosje Hindeloopen.

Schaatsmuseum

Doorlopers, noren, klapschaatsen, glissen en houtjes hebben over het elfstedenijs gegleden. De gelukkigste schaatsen mogen in het Eerste Friese Schaatsmuseum pronken. In een karakteristiek pand in het pittoreske stadje is in 1983 het museum klein gestart, maar inmiddels mag het zich het grootste museum noemen op schaatsgebied. Wist je dat reedryden het friese woord voor schaatsen is? De grootste collectie schaatsen en sleeën ter wereld de complete geschiedenis van de Elfstedentocht en de schaatsten van W.A. van Buren. Hier ontdek je de verhalen van de tocht der tochten.

Maak kennis met deze stad samen met stadsgezicht Marijte, die je langs de mooiste plekjes én de 11fountains fontein gidst.

Ontdek alle elf steden

De 11 steden

Waar ter wereld zijn de steden kleiner dan dorpen? In Friesland natuurlijk. Onze steden danken de titel niet aan het formaat, maar aan hun historische betekenis. Ontdek ze alle 11!

Leeuwarden

Onze historische hoofdstad is de stad van honderd namen. Leeuwarden, Liwwadden, Ljouwert, Lintwarde: het is het ideale uitgangspunt voor onvergetelijke reis door Friesland.

Meer over Leeuwarden
De scheve toren Oldehove bij het vallen van de avond

Sneek

Heel eventjes mocht Sneek in de vijftiende eeuw de hoofdstad van Friesland zijn. Dankzij de winkeltjes, terrasjes en parken van historisch Sneek is het ook de rest van het jaar heerlijk vertoeven.

Meer over Sneek

IJlst

Houtstad bij uitstek. Hier werden vroeger boomstammen tot planken verzaagd en hout bewerkt tot handige hebbedingen. Tegenwoordig kom je hier volledig tot rust.

Meer over IJlst
Lange gracht met aan het einde de kerk van IJlst

Sloten

Welkom in de kleinste van onze elf steden: Sloten. Van strategische speler langs de waterweg van Sneek naar de Zuiderzee is het nu een mekka voor de watersporter en een knusse trekpleister.

Meer over Sloten

Stavoren

Omsingeld door het water van het IJsselmeer kan je niet om Stavoren heen. In elk geval niet zonder boot. Je waant je in Kopenhagen als je langs de haven loopt en met je hand boven je ogen uitkijkt over de zee.

Meer over Stavoren

Hindeloopen

Welkom in de stad van de Hindelooper klederdracht, beroemde schilderkunst en het Schaatsmuseum. Deze stad doet dingen graag op eigen wijze.

Meer over Hindeloopen

Workum

Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman tot gezellige terrasjes, van gildebaren tot natuurwaarden. Geniet van de prachtige kunst van Jopie Huisman of maak kennis met de rijke historie.

Meer over Workum

Bolsward

Als je niet kunt kiezen tussen Franeker, Sneek en Makkum dan beland je in Bolsward. Een onontdekt pareltje ligt aan je voeten. Geniet van de monumentale gebouwen en gezellige terrasjes.

Meer over Bolsward

Harlingen

Harlingen is de enige stad van Friesland waar wind en water de wet uitmaakt. Liefhebbers van een nautisch verleden ontdekken hier prachtige pakhuizen, geweldige gevels en bijzondere binnenhavens.

Meer over Harlingen

Franeker

Het verleden van de stad Franeker zie je terug in het centrum, met zijn monumenten en de kleine historische parels. En in het huis van een simpele wolkammer vind je het oudste, nog werkende planetarium ter wereld.

Meer over Franeker

Dokkum

De meest noordelijke stad van Nederland heeft een rijke geschiedenis. Een nuchter maar hip stadje, waar je heerlijk kunt shoppen en loungen na een korte wandeling.

Meer over Dokkum


 

Hindeloopen, stad van tradities

Welkom in Hindeloopen, een pittoresk stadje gelegen aan het IJsselmeer in het zuidwesten van Friesland. Hindeloopen is een charmante bestemming met een rijke maritieme geschiedenis en een unieke cultuur.

Ambacht en traditie
Een van de meest opvallende bezienswaardigheden in Hindeloopen zijn de karakteristieke houten bruggetjes en de mooie gevels met hun kenmerkende schilderwerk. Het stadje is als een schilderij tot leven gekomen, wat een betoverende sfeer creëert. Hindeloopen heeft een rijke traditie van ambachtelijke kunst, waaronder het Hindelooper schilderwerk. In de lokale ateliers en galeries kun je deze unieke kunstvorm bewonderen en zelfs enkele souvenirs aanschaffen. Hindeloopen staat ook bekend om zijn jaarlijkse klederdrachtshow, waarin de traditionele Fries-Hindelooper klederdracht met trots wordt gepresenteerd.

 

Erfgoed en watersport
De stad is trots op haar maritieme erfgoed en dat is te zien in het Scheepvaartmuseum Hindeloopen, waar je meer kunt leren over de geschiedenis van de scheepvaart en visserij in de regio. Met zijn ligging aan het IJsselmeer biedt Hindeloopen volop mogelijkheden voor watersportliefhebbers. Zeilen, windsurfen en zwemmen zijn hier populaire activiteiten. Of je nu geïnteresseerd bent in ambachtelijke kunst, maritieme geschiedenis, watersport of gewoon wilt genieten van de charmante sfeer, Hindeloopen heeft voor elk wat wils.