Ga naar inhoud
Favorieten 0

Dokkum: de Noordelijke ster van Friesland

De meest noordelijke stad van Nederland heeft een rijke geschiedenis, maar staat met twee benen in de klei. Een nuchter maar hip stadje, waar je heerlijk kunt shoppen en loungen na een korte wandeling. Met de Waddenzee en het Lauwersmeergebied als natuurrijke achtertuin, is een week al snel te kort om vanuit Dokkum alle uitstapjes te maken die dit Hoge Noorden te bieden heeft. Het ligt niet aan het einde van de wereld, maar je kunt het vanaf daar wel zien.

Genieten in Dokkum

Ben je op zoek naar praktische informatie voor jouw trip? Neem contact op met Tourist Info Dokkum!

Bierbrouwen, Prediken en Bolwerken

Middeleeuws bronwater

Als water niet te zuipen is, maak je bier. Bier was in de Middeleeuwen veiliger dan het vervuilde stedelijke water en voedzamer, want in graan en gist zitten vitamine B en voedingstoffen. Een middeleeuws mensch sloeg zo`n 300 liter bier per jaar achterover. Het brouwen gaat nog steeds volgens dezelfde ambachtelijke methodes, maar met een vleug moderne kennis en een snuf liefde en passie. Daag je zintuigen uit met een bezoek aan de brouwerijen van Dokkum. Rûk, priuw en luister hoe de ketels graan en mout omtoveren tot een gouden drankje.

Man met een missie

Bonifatius wordt vaak in één adem genoemd met Dokkum. Dit was namelijk de plek waar hij letterlijk de geest gaf. De Engelse missionaris reisde naar Friesland om de Friezen te bekeren. Een eitje, want zijn eigen Angelsaksische taal leek op het Oudfries, dus aan miscommunicatie kon het niet liggen. De reis naar Dokkum had iets weg van een parade toen de hoogbejaarde Bonifatius in 754 met zijn gevolg naar Friesland trok. Voor de Friezen deed de bekeringsexpeditie echter denken aan een oprukkend leger. Ze grepen in, blokkeerden de weg en maakten korte metten met het gezelschap.

Zeshoekig blokje om

Rondom de noordelijkste stad van Nederland ligt een zeshoekig, puntgaaf verdedigingswerk. Het Bolwerk werd gemaakt in opdracht van Prins Willem van Oranje. Zes uitspringende verdedigingswerken, een gracht van 24 meter breed en ruim vijf meter hoge vestingwallen moesten Dokkum beschermen tegen de vijand. Het levert ons tegenwoordig een heerlijke wandeling op langs de molens Zeldenrust en De Hoop, vier toegangspoorten, kanonnen uit de negentiende eeuw en enkele prachtige doorkijkjes. Om 21.50 uur luiden de klokken zoals ze vroeger deden: "Over 10 minuten gaan de stadspoorten dicht!".

Maak kennis met deze stad samen met stadsgezicht Marije, die je langs de mooiste plekjes én de 11fountains fontein gidst.

Evenementen in Dokkum

Alle steden in Fryslân

De 11 steden

Waar ter wereld zijn de steden kleiner dan dorpen? In Friesland natuurlijk. Onze steden danken de titel niet aan het formaat, maar aan hun historische betekenis. Ontdek ze alle 11!

Leeuwarden

Onze historische hoofdstad is de stad van honderd namen. Leeuwarden, Liwwadden, Ljouwert, Lintwarde: het is het ideale uitgangspunt voor onvergetelijke reis door Friesland.

Meer over Leeuwarden
De scheve toren Oldehove bij het vallen van de avond

Sneek

Heel eventjes mocht Sneek in de vijftiende eeuw de hoofdstad van Friesland zijn. Dankzij de winkeltjes, terrasjes en parken van historisch Sneek is het ook de rest van het jaar heerlijk vertoeven.

Meer over Sneek

IJlst

Houtstad bij uitstek. Hier werden vroeger boomstammen tot planken verzaagd en hout bewerkt tot handige hebbedingen. Tegenwoordig kom je hier volledig tot rust.

Meer over IJlst
Lange gracht met aan het einde de kerk van IJlst

Sloten

Welkom in de kleinste van onze elf steden: Sloten. Van strategische speler langs de waterweg van Sneek naar de Zuiderzee is het nu een mekka voor de watersporter en een knusse trekpleister.

Meer over Sloten

Stavoren

Omsingeld door het water van het IJsselmeer kan je niet om Stavoren heen. In elk geval niet zonder boot. Je waant je in Kopenhagen als je langs de haven loopt en met je hand boven je ogen uitkijkt over de zee.

Meer over Stavoren

Hindeloopen

Welkom in de stad van de Hindelooper klederdracht, beroemde schilderkunst en het Schaatsmuseum. Deze stad doet dingen graag op eigen wijze.

Meer over Hindeloopen

Workum

Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman tot gezellige terrasjes, van gildebaren tot natuurwaarden. Geniet van de prachtige kunst van Jopie Huisman of maak kennis met de rijke historie.

Meer over Workum

Bolsward

Als je niet kunt kiezen tussen Franeker, Sneek en Makkum dan beland je in Bolsward. Een onontdekt pareltje ligt aan je voeten. Geniet van de monumentale gebouwen en gezellige terrasjes.

Meer over Bolsward

Harlingen

Harlingen is de enige stad van Friesland waar wind en water de wet uitmaakt. Liefhebbers van een nautisch verleden ontdekken hier prachtige pakhuizen, geweldige gevels en bijzondere binnenhavens.

Meer over Harlingen

Franeker

Het verleden van de stad Franeker zie je terug in het centrum, met zijn monumenten en de kleine historische parels. En in het huis van een simpele wolkammer vind je het oudste, nog werkende planetarium ter wereld.

Meer over Franeker

Dokkum

De meest noordelijke stad van Nederland heeft een rijke geschiedenis. Een nuchter maar hip stadje, waar je heerlijk kunt shoppen en loungen na een korte wandeling.

Meer over Dokkum


 

Dokkum als noordelijkste stad van Nederland

Welkom in Dokkum, een sfeervolle stad in het noordoosten van Friesland.

Vroeger en nu
Dokkum heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de vroege middeleeuwen en staat bekend om zijn goed bewaard gebleven historische centrum. De stad is omgeven door oude stadsmuren en grachten, en de pittoreske straatjes nodigen uit tot heerlijk wandelen en verkennen. Een van de hoogtepunten van Dokkum is de Elfstedentocht. Deze legendarische schaatstocht start en eindigt in de stad en trekt duizenden bezoekers van over de hele wereld. De route voert langs de prachtige Friese landschappen en de karakteristieke Elfstedenbruggetjes. Dokkum heeft ook een bruisend winkelcentrum met een gevarieerd aanbod van winkels, boetieks en gezellige restaurants. De vele terrassen aan het water bieden een uitstekende gelegenheid om te genieten van een drankje met uitzicht op de historische grachten.

Cultuur en natuur
Voor cultuurliefhebbers zijn er diverse musea en historische bezienswaardigheden te ontdekken in Dokkum. Het Admiraliteitshuis en het Stadhuis zijn indrukwekkende voorbeelden van de architectuur uit vervlogen tijden. De omgeving van Dokkum biedt ook volop mogelijkheden voor natuurliefhebbers en watersporters. Met de Waddenzee en het Lauwersmeer op korte afstand, kunnen bezoekers genieten van prachtige wandelingen, fietstochten en vogelspotten. Of je nu geïnteresseerd bent in schaatsen, cultuur, winkelen of natuur, Dokkum heeft voor elk wat wils. Kom en ontdek zelf de charme van deze historische stad en geniet van alles wat Dokkum te bieden heeft.