Ga naar inhoud
MAP

Havenstad Harlingen

Harlingen is de enige zeehavenstad van Friesland waar wind en water de wet uitmaakt. Liefhebbers van een roemrijk, nautisch verleden ontdekken hier de prachtige pakhuizen, geweldige gevels en bijzondere binnenhavens en sfeervolle straatjes.

Tien keer genieten in Harlingen

Zeehelden, schatkamers en gebakken klei

Ruwe bolsters met pit

Zeestad Harlingen telde vroeger vier hellingen vanwaar tientallen oorlogsschepen het ruime sop kozen. Zo ook het schip van de Friese zeeheld Tjerk Hiddes de Vries. De jonge Tjerk begon zijn carrière als dekzwabber in de koopvaart en werkte zich op tot kapitein en bevelhebber van de Fries-Groningse vloot met ruim veertig schepen. In de praktijk bleef hij meestal varen als koopvaarder. Tegenwoordig vertrekken moderne zeehelden uit één van de maar liefst elf havens die Harlingen rijk is. Ze varen uit om vis te vangen, zetten eilandbewoners of bezoekers over of bevaren de vrachtroutes met hun goederen. De zeilende charterschepen van de bruine vloot wachten hier om bezoekende landrotten hun zeebenen te laten ontdekken.

Schatrijke stad

In het verleden stond Harlingen, gelegen op een bogtigen uithoek der kust, in de schaduw van de universiteitsstad Franeker. Die ligging aan zee gaf de stad echter een belangrijke handelspositie en zo verkreeg ze in 1234 al stadsrechten. Eerder dan Leeuwarden en ruim 100 jaar eerder dan Franeker. Door de eeuwen heen nam de welvaart toe, wat je terugziet in de meer dan 500 monumentale panden die Harlingen rijk is. Nergens anders in Nederland vind je zoveel gerestaureerde monumenten per vierkante meter. Eat your heart out, Amsterdam! Van pakhuizen tot pastorie en kantongerecht tot vuurtoren: ze zijn allen een herinnering aan het rijke verleden van de stad aan die uithoek der kust.

Friese witjes uit de tegelfabriek

Harlingen ligt op een kleiafzetting. En laat dat nu de basisgrondstof zijn voor de tegels die zich vanuit deze Friese havenstad wereldwijd verspreidden. Diezelfde havens zorgden ervoor dat de andere grondstoffen ook gemakkelijk binnenvoeren. Zoals het tin-glazuur waar nijvere handen de gebakken klei mee beschilderen. De huidige tegelfabriek stampt, plakt, snijdt en drukt de tegels nog steeds met de hand, zoals men dat in de zestiende eeuw deed. Je vindt het Harlinger handwerk internationaal terug in historische kastelen en restaurants, maar ook in gewone keukens en badkamers. Zijn we best trots op.

Evenementen in Harlingen

Ontdek alle elf steden van Friesland

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens